Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Karakteristike metode

Preduslov za kvalitetan i zdrav zivot je, pre svega, mentalno zdravlje. Dr Bah je smatrao da do nezadovoljstva i bolesti dolazi usled udaljavanja čoveka od sopstvene prirode, od onoga sto on stvarno jeste. Kada živimo onako kako se od nas očekuje, to često moze biti u suprotnosti sa nama samima, sa nasim autentičnim „JA“.

Kao posledica toga javlja se mentalna disharmonija, a potom i fizička bolest. Zato je osnovni zadatak lekara budućnosti da pomogne pacijentu da spozna sebe i svoje prepreke, svoje želje i ocekivenja, kako bi mogao da živi u skladu sa samim sobom.
Tokom zivota nailazimo na razne poteškoće, emocionalni problemi vremenom rastu, redjaju se sloj po sloj, i tako pokriju osnovni uzrok problema. Tako i lečenje mora biti slojevito. Moze biti neprijatno odmah ići u dubinu, pogotovo ako osoba nije spremna da se odmah suoči sa tolikom promenom. Zato tretiramo samo ono sto je na povrsini, ono sto se trenutno jasno vidi. Kada to otklonimo pojavice se sledeci sloj koji tretiramo, i tako sve do osnovnog uzroka problema. Zbog ovoga proces izlecenja duže traje ali je bezbolniji.

Osnovna poruka ovog principa bi bila:
Bahova metoda lecenja ima, za razliku od klasicne medicine, holisticki pristup lecenju. To znaci da se ne posmatraju samo pojedinacni simptomi bolesti, kao u klasicnoj medicine, vec se posmatra sveukupnost simptoma a to podrazumeva: mentalno i emotivno stanje, fizicke simptome, pol, starost, obrazovanje, profesiju, uslove zivota i sl. . Ovaj pristup podrazumeva da je svaki covek jedinka za sebe i kao takvog ga treba posmatrati i leciti.
Ova metoda spada u komplementarnu medicinu.To znaci da ona ne iskljucuje ostale metode. Moze se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama. Ovo proistice iz cinjenice da cvetni lekovi ne ometaju vec zapoceto lecenje, niti menjaju dejstvo drugih lekova.

Bahove cvetne preparate mozemo koristiti preventivno kako bismo sprecili nastanak oboljenja. Npr. Rescue remedy se moze koristiti kada smo izlozeni velikom stresu i tako neutralisati stetne posledice po organizam.
Takodje, ovi preparati se mogu koristiti i terapijski, kada je neka bolest vec ispoljena i to samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama lecenja. Tada se najcesce daje kombinacija lekova kako bismo pokrili sve aspekte bolesti.

I na kraju, ovi preparati se mogu koristiti i u procesu rehabilitacije. Tako ce proces potpunog ozdravljenja i oporavka od bolesti biti brzi i efikasniji.