Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Elm

Elm preparat  je idealan ekstrakt za osobe koje se osećaju preopterećene obavezama, projektima i poslom i koje svoju odgovornost prema drugima prihvataju kao veliki teret.

U stvari su ove osobe jako kompetentne i mogu puno toga da urade, ali ponekad gube veru u sopstvene mogućnosti, tako da se osećaju poraženo.
Često se radi o uspešnim osobama koje imaju visoke i odgovorne pozicije u svom poslu, gde su odgovorni i za druge.

Elm pomaže osobama kada se osećaju iscrpljeno, kada više nisu u stanju da obave svoje obaveze, kada im je previše odgovornosti, kada više ne mogu stići obaviti sve ono što moraju, tako da više nisu u mogućnosti aktivno učestvovati u svojoj svakodnevnici. Čak i najmanja obaveza se prihvata kao zadnja kap u čaši.Do ovog negativnog osećaja preopterećenja obično dolazi u periodima kada je osoba zatrpana poslom i obavezama, bez mogućnosti da  ima vremena za sebe.Na kraju može doći i do depresivnih stanja, osećaja premorenosti povezanog sa privremenim gubitkom vere u sebe.
Čak i kratkotrajne sumnje u sopstvene mogućnosti dovode do osećaja slabosti i nesposobnosti.

Elm stanja se opisuju kao slabi momenti u životu jakih osoba.Osobe sa Elm karakterom se identifikuju sa svojom odgovornošću. Samo ponekad zaboravljaju da i oni imaju svoje potrebe i granice do kojih mogu da idu.

Pozitivno delovanje Elma se sastoji u vraćanju stvarnog karaktera osobe koje je u stanju da radi i stvara i vraćanje normalnih vrednosti, mogućnosti i samopouzdanja.
Elm daje izgubljenu snagu, budi iz sna i vraća u realnost.

Problemi se ponovo vide u pravom odnosu i prihvata se samo onoliko obaveza koliko je moguće i ostvariti.
Istovremeno se ponovo uzima vremena za sopstvene potrebe i zadovoljstva.
Elm uči osobu   da prihvati svoja ograničenja(koliko  može da uradi a koliki su zahtevi) da poveća nivo energije i da bude popustljiva prema sebi. Vraća samopouzdanje i omogućava osobi da nastavi dalje. Ovaj preparat se nekada naziva psihološka mirišljava so, jer podiže osobu koja kada je klonula, daje snagu u slabosti.
Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju  Elm:
poremećaj apetita, sna, lupanje srca, hipertenzija, umor, slabost, vrtoglavica, dekocentrisanost, nervoza, jaki fizički bolovi, bolovi u leđima, reumatizam, kamen u bubregu, žuči – zbog previše obaveza