Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Clematis

Clematis je potreban osobama koje žive u svom sopstvenom svetu, nisu zainteresovani za realnost i jako teško uspevaju da žive u sadašnjosti.

Ove osobe nisu u stvari sretne i žude za boljim vremenima, ali nisu spremne da urade bilo šta da bi promenili svoju situaciju.
Realnost im je naporna i više vole da se povuku u svoj svet fantazije gde se osećaju sigurnije.
Imaju loše pamćenje i ne obraćaju pažnju na detalje. Nisu skoncentrisani ni na kakvu aktivnost, tako da se često povrede zbog nepažnje. Nisu ni agresivni ni plašljivi, jer se ne nalaze skroz u stvarnosti.

Teško ih je aktivirati, nemaju snage i vitalnosti. Često izgledaju kao da su odsutni, vole da budu sami i beže od konfrontacija. Žive u svom haosu (nepospremljen stan, nesređen život), jer nemaju energije da dovedu u red u svoj život.
Kada se razbole, ne pokušavaju ništa što bi im pomoglo da ozdrave, nego se prepuštaju bolesti. Često imaju hladne ruke i noge, probleme sa vidom ili sluhom (jer beže od realnosti), rado spavaju a izgledaju kao da su stalno pospani ili ošamućeni.

Clematis je potreban ljudima koji su izgubili voljenu osobu i koji žele da ponovo budu s njom. Pomisao na smrt im je primamljiva, iako nemaju nikakvu želju za samoubistvom.
Clematis deca se ne mogu lako skoncentrisati. To je manje zbog manjka talenta ili pameti, nego zbog toga što žive u nekom svom svetu.

Pozitivni potencijal ovog Bahovog koncentrata je vraćanje interesa za život i uživanja u njemu.
Kada se osoba otvori svetu, dolazi do mogućnosti da se iskoristi kreativni potencijal, posebno u umetničkom pogledu.
Postaje se svesno stvarnosti i sadašnjosti i dolazi do saznanja da se budućnost mora početi stvarati u sadašnjosti.

I ono što Clematis radi jeste da poveže tu njihovu kreativnost i nadarenost sa stvarnim svetom, pravi  most između duhovnog i fizičkog sveta.Omogućava osobi da se ostvari, da postigne svoj pun potencijal.Omogućava joj koncentraciju onda kad je to potrebno.Fantazije su stabilne i nisu prisutne svih 24 sata, već osoba može normalno da funkcioniše sa stvarnim svetom.
Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Clematis:
pospanost, psorijaza, depresija, nedostatak koncentracije, nesvestica, anoreksija, bulimija, zavisnosti, sporo lečenje, hladne ruke i noge, paranoja, epilepsija, arterioskleroza, mišićna hipotonija-mlitavost.