Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Primena eteričnih ulja leti

AROMA – LETNjA PRVA POMOĆ
Leto je već stiglo, a ono sa sobom nosi lepe sunčane dane  ali i velike sparine i vrućine. Dosta vremena provodimo napolju, što znači da smo više izloženi suncu, a time i mogućnosti opekotina, alergija, ugriza insekata, kao i bolovima u mišićima zbog eventualne dodatne aktivnosti.

Uvreženo mišljenje je da sunce-more-planine-svež vazduh uglavnom korisno deluju na zdravlje kože i celog tela – produžujući dobru kondiciju, regenerišući epitel, otklanjajući  estetske nedostatke (akne, pege, bubuljice).

Najprirodniji način otklanjanja ovakvih tegoba koje većina nas iskusi za vreme letnjih meseci jesu eterična ulja.Stoga smo pripremili malu listu eteričnih uljai propratnog materijala koje bi svakako trebali imati u vašoj torbici prve pomoći za ovo vreme.
Za početak bi ste trebali imati čistu tkaninu koja bi vam koristila kao topli ili hladni oblog, ili za čišćenje područja pre tretmana, zavoje, bazno ulje (bademovo ili ulje gospine trave – kantarion), te malo aloe vera gela. Od mnoštva eteričnih ulja različitih lekovitih delovanja preporučujemo vam sledeća tri: čajevac, lavandu i geranijum.
Eterično ulje čajevca sa svojim antifungalnim (antigljivičnim) i antiseptičkim delovanjem je izvanredno za stanja poput opekotina, atletskog stopala, posekotina i ogrebotina kao i  svraba nakon uboda insekata. Ovo se eterično ulje može nanositi na kožu u čistom stanju bez razređivanja u baznom ulju što i olakšava njegovu upotrebu. Naravno nanosi se u kapima, tako da na posekotinu ili ubod insekta možete nakapati 2-3 kapi eteričnog ulja čajevca. Pri tome trebate pripaziti da se radi o 100% čistom prirodnom eteričnom ulju, jer jedino takvo ulje ima efektan aromaterapeutski učinak.

Eterično ulje lavande i lavandina može se koristiti samo za sebe.Ovo se ulje koristi za suzbijanje alergija, protiv modrica, opekotina, glavobolje, ugriza insekata , te protiv sunčanih opekotina. Ukoliko je faza akutna, preporučujemo oblog od hladne vode s dodatkom lavande, metvice i kamilice, a nakon toga negu s gelom aloe vera kao bazom i par kapi lavandinog ulja. U kasnijoj se fazi može koristi i ulje kantariona kao bazno sa par kapi lavande za negu kože nakon sunca.
Oprez: Ne koristite ulje kantariona za vreme izlaganja suncu (niti u solarijumu), jer ono može izazvati alergiju – fotoosetljivo je.

Eterično ulje geranijuma takođe deluje kao antiseptik i fungicid, ali isto tako čini jako dobar izbor kod rana i posekotina zbog svog hemostatičnog delovanja – zaustavlja krvarenje. U tom smislu možete napraviti oblog s eteričnim uljem geranijuma. Često se koristi u suzbijanju gljivičnih infekcija. Osim toga vrlo se često koristi i u tretmanima suzbijanja celulita.
Želite li se rešiti dosadnih insekata i komaraca, napravite mešavinu od:  20 ml bademovog ulja u koje ukapajte 5 kapi muškatnog oraha, 3 kapi ruzmarina i 2 kapi nane i nanesite na otvorene delove kože. Rezultat ne bi trebao izostati.
Danas, više nego ikada, možemo uživati i koristiti lekovite biljke u cilju očuvanja i poboljšanja vlastitog zdravlja. U malim, tamnim bočicama koncentrovana je snaga mirisnih i lekovitih biljaka – njihova „duša“ materijalizovana  je u opojnu tečnost čija je moć  zgusnuta u kapljice eteričnog ulja.