Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Oteraj komarce pomoću eteričnih ulja

Komarci nam mogu zagorčati leto, a fabrička sredstva namenjena njihovom rasterivanju ostavljaju na koži sloj lepljivih hemikalija. Zato se zaštitite prirodnim sredstvima i mirno uživajte u toplim letnjim večerima! Uz nekoliko „narodnih“, donosimo  i dva recepta za mirisnu zaštitu od komaraca.

Od prirodnih sredstava protiv komaraca i drugih insekata najpoznatije je ulje citronele, no ona je samo jedna od mnogih biljaka pomoću kojih možete ove napasti  držati  na odstojanju.
A koje biljke komarci najmanje vole? Kao i vampiri, ne mogu podneti miris belog luka. Prerežite režanj belog luka na pola i premažite kožu razrezanom stranom. Nijedan  se komarac neće usuditi prići!
Druga metoda uključuje pravljenje soka od belog luka. Sipajte naprstak soka u šolju vode, promešajte i poprskajte smesom kožu ili odeću. No, ni mnogi ljudi, poput komaraca, ne vole miris belog luka. Zato je sreća da ima biljaka koje ljudima mirišu puno lepše, a svejedno rasteruju komarce.

Šta komarci mrze?

Na popisu su lavanda, ruzmarin, žalfija, cimet, paprena metvica, mačja metvica i trava citronela.  Dok pravite roštilj, položite žalfiju i ruzmarin na užareni  ugalj. Isparavanje tih biljaka takođe će stvoriti neugodnu atmosferu za komarce.

Esencijalna ulja limuna, eukaliptusa i cimeta šire mirise koje komarci smatraju jezivima. Budući da većini ljudi ti mirisi ne smetaju, stavite na kožu ili odeću par kapljica nekog od tih ulja svakog dana. Još je delotvornija smesa ovih ulja i maslinovog ulja, s kojom takođe  možete namazati kožu da se osigurate protiv komaraca. Još jedna neprijateljska smesa za komarce je naseckani peršun pomešan s jabukovim sirćetom.
Ali biljke nisu jedino što im se ne sviđa. Za početak, rešite se izvora ustajale vode, gde ženke komaraca nose  jaja. Posude  s vodom za kućne ljubimce treba osvežavati nekoliko puta nedeljno.

Komarci su najaktivniji u zoru i u sumrak, pa ako želite smanjiti verovatnoću susreta s njima nemojte biti na otvorenom pola sata pre zore i pola sata nakon sumraka.
Znajte i da ih privlači tamna odeća pa se obucite u svetle boje kad izlazite iz kuće. I cvetni parfemi, dezodoransi i sapuni mame komarce pa ih nemojte nositi tokom sezone komaraca.

Aromaterapeutski recepti

Eterična ulja koja odbijaju insekte su : limun trava, citronela, lavanda, čajevac, pepermint, kedar i  geranijum. Njihovim kombinovanjem možete praviti  mešavine koji će odbijati komarce, a istovremeno lepo mirisati.
Sprej za vazduh
Pomešajte 60 ml vode i 40 ml 70-postotnog alkohola iz apoteke i dodajte 30-40 kapi eteričnih ulja:
•    15 kapi lavande
•    10 kapi kedra
•    10 kap limun trave
Ovaj će vas svež i ugodan miris štititi od insekata.

Repelentno sredstvo

Otopimo li neka od eteričnih ulja u baznom ulju badema ili makadamije, dobićemo repelentno sredstvo koje možemo nanositi na kožu, a za njegovo pravljenje potrebno nam je sledeće:
•    100 ml ulja makadamije (najbrže se upija što je leti posebno važno)
•    10 kapi lavande
•    15 kapi geranijuma
•    5 kapi peperminta
Ova je mešavina osim za teranje komaraca odlična za negu kože, a zahvaljujući pepermintu lagano hladi.