Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Eterična ulja – mali putni vodič

Putovanja su obično zabavna, ali posete različitim mestima i vožnja različitim prevoznim sredstvima mogu imati i svoje negativne strane.
Mala torbica s eteričnim uljima lavande, čajevca, bergamota, limuna, peperminta i geranijuma učini će vaša putovanja puno ugodnijima.

Olakšajte sebi duga putovanja

  • Eterično ulje peperminta ima umirujuće delovanje na želudac te je odlično za olakšavanje tegoba koje prate putovanja (nadutost, mučnina, glavobolja). Ukoliko se pojavi neka od navedenih tegoba, nanesite 1-2 kapi eteričnog ulja peperminta na maramicu pa udahnite nekoliko puta. Kod izraženijih problema možete pomešati 1-2 kapi eteričnog ulja peperminta ili đumbira sa kašičicom baznog ulja i masirati područje želuca u smeru kazaljke sata.
  • Ako vas putovanje avionom čini nemirnima, na papirnu maramicu nakapajte po kap eteričnog ulja lavande i geranijuma i udišite.
  • Izbjegavajte upotrebu sintetičkih mirisa tokom vožnje. Umesto toga nanesite par kapi nekog osvežavajućeg eteričnog ulja (pepermint, eukaliptus, limun trava) na pamučni jastučić ili upotrebite neki od prirodnih osveživača vazduha u spreju. To je  posebno preporučljivo tokom letnijh gužvi na putevima jer ulja u mešavini opuštaju i lagano hlade, a ne uspavljuju.
  • Deca na dugim putovanjima mogu postati nemirna i razdražljiva. Pomešajte 15 kapi eteričnog ulja kamilice sa 30 ml baznog ulja makadamije ili nekog drugog biljnog ulja i kad „stvari počnu izmicati kontroli“ masirajte im stopala i noge pripremljenom mešavinom.

Hoteli

Budući da ni u boljim hotelima ne možete biti sigurni da je sve dezinfikovano, evo nekoliko praktičnih saveta za prilike kada morate odsesti van kuće:

  • Za svaki slučaj obrišite dasku WC-šolje, rukohvate, kvake, lavabo i kadu papirnom maramicom na koju ste nakapali čisto eterično ulje čajevca.
  • Ukoliko imate osećaj da je potrebno provesti ozbiljnije mere, pomešajte čajevac s lavandom i eukaliptusom (E. citriodora, E. radiata ili E. globulus) i ponovite postupak. Ova tri ulja zajedno imaju jako baktericidno delovanje.

Madrace možete dezinfikovati  mešavinom od nekoliko kapi čajevca, lavande i limun trave – pomešajte mešavinu s vodom i raspršite po madracu. U istu svrhu možete upotrebiti i eterično ulje kedra.
Mirisna pomoć pri učenju

Bliži se kraj školske godine. Vremena je malo, materijala koji treba savladati previše, a ispiti samo što nisu počeli…

Da biste ostali što duže budni i memorisali što veću količinu materijala verovatno pijete velike količine crne kafe, možda se tuširate hladnom vodom da biste se razbudili i osvežili ili primenjujete neku svoju «oprobanu» metodu.

Jeste li znali da aromaterapija može biti od pomoći u procesu učenja i kasnijeg prisećanja učene materije?

Rezultati istraživanja pokazuju da se eterična ulja mogu uspešno koristiti za poboljšanje pažnje, fokusiranosti i budnosti. A umirujuće i opuštajuće delovanje eteričnih ulja je korisno kad se treba brzo «prešaltati» u stanje relaksacije ili što pre utonuti u san i dobro se odmoriti.

Kefalično (što znači da poboljšavaju koncentraciju i pomažu u održavanju pažnje) delovanje imaju eterična ulja ruzmarina, bosiljka, lovora, paprene metvice, grejpa, timijana…
Opuštajuće deluju eterična ulja bergamota, lavande, petitgraina gorke narandže, slatke narandže, nerolija, geranijuma…
Kako ta saznanja možete koristiti u procesu učenja?
Ako je neki miris prisutan tokom učenja prisećanje memorisanog gradiva u nekoj kasnijoj situaciji će uz isti taj miris biti uspešnije.

To konkretno znači sedeće: trebate izabrati neki miris – mešavinu mirisa koji dotad niste koristili i primeniti ga tokom savladavanja ispitnog gradiva. (Npr. kapnite nekoliko kapi na papirnu maramicu koju držite negde u blizini.) Kasnije, na ispitu koristite isti miris da bi vam mirisna asocijacija pomogla u prisećanju gradiva koje ste pripremali. Rezultati istraživanja tvrde da se sposobnost prisećanja udvostručuje ako je ono povezano s mirisom.

Primer mešavine:
ruzmarin               10 kapi
slatka narandža       6 kapi
bosiljak                    1 kap

Primenite ovu ili neku drugu mešavinu ili pojedinačno ulje izabrano po vlastitom ukusu.

Budite uspešni! Srećno na ispitima!