Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Kako kupovati eterična ulja

Da biste pri kupovini eteričnih ulja imali neke smernice pročitajte savete koji slede:

  1. Ne kupujte ulja na mestima gde se prodaju sva po istoj ceni.
    Zbog različite dostupnosti i vrste sirovina, te količine rada potrebne za proizvodnju pojedinog eteričnog ulja, razlike u cenama su opravdane i mogu biti vrlo, vrlo velike.
  2. Ne kupujte eterična ulja pakovana u plastične ili providne staklene bočice.
    Mnogobrojne komponente eteričnih ulja mogu ulaziti u hemijske reakcije s plastičnim materijalima ambalaže, pa molekule razložene plastike mogu zaprljati eterično ulje.Eterična ulja se pravilno pakuju u tamne staklene bočice, jer se takvim pakovanjem izbegava da usled delovanja svetlosti u uljima dođe do neželjenih hemijskih reakcija.
  3. Pronađite trgovinu sa širokom paletom ponuđenih ulja i edukovanim i susretljivim osobljem.
    Danas postoji sve više trgovina koje nude aromaterapijski materijal, pa je moguće birati i pronaći «svog» distributera eteričnih ulja. Optimalno rešenje je nabavljati eterična ulja u trgovini koja nudi široku paletu eteričnih ulja nekoliko proizvođača i ima kompetentno, aromaterapijski obrazovano osoblje. Na takvom ćete mestu najlakše izabrati ulja koja odgovaraju vašim potrebama, mogućnostima i planiranim načinima primene eteričnih ulja.
  4. Eterična ulja kupujte na mestima gde vam je na raspolaganju paleta s testerima svih ponuđenih ulja.
    Tako ćete imati mogućnost na etiketi potražiti informacije o svakom ulju, pomirisati ulja i razmisliti o izboru.Pažljivo pregledajte paletu! Proverite nema li u njoj ulja kao što su jagoda, kokos ili zelena jabuka. Naime, takva eterična ulja ne postoje! To su mirisna ulja i svaki će korektan distributer jasno istaknuti i odvojiti na svojoj paleti takva ulja (ako ih već nudi) od eteričnih ulja. Ako su mirisna ulja na paleti pomešana s eteričnima, to baš nije neka preporuka o znanju i/ili namerama distributera, pa ne možete biti sigurni što se u ponuđenim bočicama nalazi. U takvom je slučaju bolje potražiti trgovinu s kvalitetnijom ponudom i korektnim pristupom!
  5. Naučite čitati etikete na bočicama.
    Ne dozvolite da vas očaraju lepe, šarene etikete na kojima nema mesta za važne podatke o uljima koja se u bočicama nalaze!
    Etikete odgovornih distributera nude sve potrebne podatke koje trebate znati o nekom ulju. Dakle, na «pristojnoj» etiketi će biti napisano:
  • naziv biljke od koje je dobijeno eterično ulje (npr. ruzmarin)
  • latinsko ime biljke (npr. Rosmarinus officinalis)
  • hemotip, ako postoji (npr. Rosmarinus officinalis, kt. kamfor)
  • način ekstrakcije (npr. destilacija vodenom parom)
  • deo biljke iz koga je ulje dobijeno (npr. nadzemni deo biljke)
  • način uzgoja (npr. konvencionalni uzgoj, organski uzgoj itd.)
  • rok važenja (npr. upotrebiti do 10./2012.)
  • zemlja porekla (npr. Francuska)
  • lot broj (serijski broj koji označava kotao i dokumente s rezultatima analize dotičnog ulja)
  • kontakt proizvođača koji nudi proizvod
  • količina ulja koje se nalazi u bočici (npr. 10 ml)