Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Vrste kristala

SEDAM DRAGIH KAMENOVA

RUBIN isijava tople talase u obliku crvenih kosmičkih zraka. Zbog toga ga upotrebljavamo kod bolesti i bolesnih stanja koja izviru iz njegovih suprotnosti tj. hladnoga. Ta bolesna stanja su neravnoteža ili disfunkcija krvnih žila i limfe, raznih anemija, slabosti i neravnoteže psihe, prehlade i loše cirkulacije. Jača imunitet i snagu fizičkog i duhovnog tela. Kamen prve čakre.

Prema Ajurvedi je rubinov prah sposoban produžiti život.

BISER nije uistinu dragi kamen, već nastaje u  školjkama bisernicama. Biseri daju hladnu sebi svojstvenu boju svetlosti narandzasto-kajsija boje. Upotrebljavamo ga kod oboljenja koja nastaju iz stanja vrućine, kao astma, temperatura i kašalj, bronhitis, giht, hronični reumatizam, upala bubrega, žučni kamenci, izostanak menstruacije.

Uspešno se upotrebljava u kozmetici jer utiče na regulaciju vlažnosti kože. Prema Ajurvedi biser je hladan, sladak i ugodno deluje na oči. Posebno deluje na žene – daje im obilje energije i lepotu.

KORALI takođe nisu klasično drago kamenje, stvaraju ih korali toplih mora. Crveni koral toplo zrači. Utiče na limfu, upotrebljava se u teškoćama se želucem, pri probavnim smetnjama, kod kašlja, pri oštećenju i bolesti jetre, hemoroida, ekcema i kod depresivnih stanja.

Povećavaju lepotu žena.

SMARAGD je kamen koji sjaji hladnom zelenom bojom. Utiče na kosti, tanko crevo, želudac, bubrege i mišiće. Pomaže kod visokog krvnog pritiska, glavobolja , neuralgija i gripa. Izvanredno je sredstvo kod opekotina kože i kod astme.

Deluje na raspoloženje i dobro ga je povremeno odložiti.

TOPAZ zavisno od primesa različitih je boja. Modri topaz opotrebljava se kod bolesti grla, štitnjače , epilepsije, kod nesanica, bolnih menstruacija itd. Topaz postoji u različitim bojama, crveni, zeleni, zlatni(u tom slučaju je kamen sunca i deluje toplo).

DIJAMANT je jedini kamen koji pomaže kod svih bolesti, naročito bolesti pluća, uha, grla, nosa i očiju, ali radi njegove vrlo visoke cene retki su oni koji  mogu sebi  priuštiti taj kamen. Pojačava funkcije mozga, uklanja blokade između krunske čakre i ostalih čakri tela. Pročišćava negativne energije u fizičkom i eteričkom telu. Jača volju i spektar energetskih delovanja tela, uma i duše.

Dijamant je izvanredno sredstvo za pročišćavanje vode. Boljega sredstva za tu svrhu među kristalima nema. Ukus takve vode je izvanredan. Sposoban je potpuno očistiti i morsku vodu, pri čemu se smanjuje slanost.

Dijamant je u životu čoveka prouzrokovao najviše radosti i patnje, pa ipak ostaje kamen koji je najviše željen od svih.

SAFIR je ljubičaste boje i povezuje se s kožom čovjeka. Tvrdi se da hrani i ozdravljuje kožu, a koristi se i kod duševnih bolesti, neuroza i išijalgija, bolesti živaca i bolesti kože na glavi, bolesti bubrega i bešike. Pomaže i kod reume i gihta. Tonik za telo, um i duh . Deluje na snove i produbljuje meditaciju. Predstavlja božanski potencijal u nama: prosperitet, ljubav, nežnost. Dovodi u ravnotežu energije solarnog pleksusa i srčane čakre.

POLUDRAGO KAMENJE

AHAT – ahat je izvrstan zaštitnički kamen, posebno za decu. Umirujući je i ublažavajući. Jača vezu tela sa zemljom. Daje hrabrost, energiju, snagu, rasteruje strahove i daje  samopouzdanje. Smanjuje osećaj ljubomore i prizemljuje emocije. On je kamen sklada i unoseći elemente sklada u naše biće i živote,  povećava ozdravljenje. Ahat takođe povećava kreativnost i stimulise intelekt. Poznat je kao kamen koji donosi sreću. Ahat pomaže i kod problema desni i zuba. Pojačava vid. Štiti od štetnih tehničkih zračenja (kompjuter, TV, mobilni telefon).

CITRIN – Citrin je jedan od retkih kamenja koji poništava negativnu energiju i nije mu potrebno čišćenje ili pražnjenje. Topla energija, podstiče optimizam, privlači bogatstvo i pomaže ga održati. Dobar za mentalno fokusiranje, izdržljivost i samopoštovanje. Citrin je poznat kao kamen uspeha, jer promovise uspeh i obilje, posebno u poslu i trgovini. Povezan je s mentalnom jasnoćom, poverenjem, srećom, veseljem i osćajem moći. Dobar je generalno kao zaštitni kamen. Pomaže probavu i eliminise noćne more. Povezan je sa čakrom solarnog pleksusa.

HEMATIT – Hematit je poznat kao „kamen za um“. Donosi mentalnu organizaciju, vrlo je prizeman i umirujući. Podstiče temeljno razmišljanje, logiku i matematiku. Poboljšava pamćenje, daje originalno razmišljanje. Pomaže nam da shvatimo da su nam granice tamo gde ih sami postavimo. Uklanja negativnosti, podstiče izdržljivost i hrabrost. Uravnotežava telo, um i duh. Snižava telesnu temperaturu, a dobar je za krvne poremećaje, anemiju, nervozu, nesanicu, odličan za zarastanje rana i kostiju. Povezan je s korenskom čakrom, uzemljuje višak energije i deluje kao stabilizirajuća sila.

ŽAD – Žad je kamen srca, povezan je sa srčanom čakrom i dobro deluje na sve probleme vezane za srčanu čakru. Naravno, privlači i pojačava ljubav svake vrste. Takođe je kamen vernosti i velikodušnosti. Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih, bubrežnih problema, slabosti imuniteta, prevelikog umora nervnog sistema.

RUŽIČASTI KVARC – Poznat kao kamen ljubavi, donosi nežnost, toleranciju, praštanje. Smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog besa, srdžbe, ljubomore, strahova. Zamenjuje negativnost s harmonijom. Deluje na četvrtu čakru i područje srca, krvotoka, poboljšava rad bubrega; pomlađuje i revitalizuje kožu. Kada se programira za mršavljenje daje izvrsne rezultate.Koristi se protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je s kombinacijom takvih delovanja idealan za spavaću sobu. Kamen koji morate imati!

TIGROVO OKO – Tigrovo oko je jak zaštitnički kamen i odličan za uzemljenje. Povećava nepovredivost, praktičnost, ispravno korišcenje moći. Povećava sreću, donosi blagostanje, često u obliku novca. Štiti tokom putovanja (super ga je staviti u automobil). Pomaže da jasno sagledamo i vidimo stvari bez iluzija. Koristi se za oči, reproduktivni sistem, polomljene kosti, probavu, creva. Povezan je sa solarnim pleksusom i donosi nam ličnu moć. Vrlo jak kamen.

GORSKI KRISTAL – Rimljani su verovali da gorski kristal sadrži energije bogova koje daju snagu, hrabrost i mudrost. Gorski kristal je univerzalan kamen, svako bi trebao imati jedan! Čist i snažan energetski izvor, jača energetsko polje, stimulise moždane funkcije, jača imunološki sistem i dovodi telo u ravnotežu, aktivira sve nivoe svesti; daje sklad duši. Ovaj kristal stimulise sve čakre; koristi se i za zaštitu od energetskih uticaja drugih ljudi, za zaštitu od zračenja kompjutera kao i za zaštitu od podzemnih zračenja. Prilikom snimanja Kirlijanovom kamerom utvrđeno je da kvarc može udvostručiti ljudsko biomagnetsko polje te zaštiti onoga koji ga nosi, od radijacija. .

AMETIST – Ametist su dugo zvali kamenom sređenosti i trezvenosti. U starom Rimu prah ametista dodavali su vinu da spreče pijanstvo. Pomaže u lečenju alkoholizma, nasilnog ponašanja i svake vrste zavisnosti. Ametist donosi energiju stabilnosti, mira, ravnoteže, hrabrosti i unutrašnje snage. Koristi se i kao zaštita od psihičkih napada. Na duhovnom nivou  ametist pomaže komunikaciju , razvija telepatiju i druge psihičke sposobnosti. On je izvrstan kamen za meditaciju, molitvu (tokom istorije često su ga nosili biskupi i pape u prstenu) i pomaže nam da  spoznamo svoj put. Podstiče dobar san. Olakšava bol, žalost i razvija osećaj sreće. Ametist je koristan ako imamo pravnih poteškoća i novčanih problema, jer može dovesti do blagostanja i obilja. Dosta se koristio i kao zaštita za putnike. Pomaže kod glavobolja, nesanice, artritisa, olakšava bolove, povoljno deluje na cirkulaciju, hronični umor, imunitet. Povezan je s krunskom čakrom.

AKVAMARIN -svetlo modre i svetlo zelene boje, prozirni kamen.

Akvamarin posebno je dobar za  bolesti disajnih puteva, kao bronhitis, astmu, plućne bolesti i bolove grla i glasnih zica – pripremajte vruću vodu od akvamarina s kamilicom i limunom. Voda od akvamarina čisti kožu od akni i čireva.

Učinak na ruke, oči, protok krvi, bela krvna zrnca, srce, sklonost srčanom infarktu, imunološki sastav, čeljust, kosti, jetru, čir na želucu, slezinu, vrat, bubrege, živce, timus, kičmu.Psiha: deluje smirujuće na živce i srce, ublažava  depresije , regulise emocije, daje samopouzdanje i stabilnost karakteru.Dovodi u ravnotežu energije grlene i srčane čakre i solarnog pleksusa.

U braku i partnerskom odnosu akvamarin je kamen koji  jača i produbljuje ljubav i u najtežim razdobljima.

AVENTURIN -nošenjem na koži  pomaže kod  kožnih  alergija, akni i čireva. Ublažava opadanje kose, cvetanje kose, perut i  osip,  jača  kosu. Voda od aventurina dobra je za smirenje očiju kod prenaprezanja. Kao dodatak kupkama umiruje bolove u leđima. Terapeutska  svojstva: alergije, oči, koža, živci, mišići, psihosomatska oboljenja, timus, srce. U kombinaciji sa gorskim kristalom izvrstan za  alergije. Psiha: aventurin ublažava psihosomatske smetnje i strahove , posebno one koji potiču iz prvih sedam godina života. Podržava nezavisnost, veselje, humor i vedrinu, a negativnu snagu pretvara u pozitivan stav prema životu. Programira se za rast blagostanja i novac.

JASPIS se u prirodi nalazi  u raznim bojama: tamne narandžaste, crvene i šaren. Crveni jaspis bio je jedan od najvrednijih dragulja antičkog doba.  Žene su nošenjem jaspisa na grudima bivale oslobođene tipičnih ženskih tegoba, a i skladnoj trudnoći bio je na taj način otvoren put. Jaspis u nama budi životnu radost, unosi svetlost i toplinu u našu dušu i daruje nam šarm. Vrlo snažan kamen koji bi svako trebao imati u svojoj kući. Zaustavlja krvarenje i zaceljuje rane. Kod krvarenja iz nosa dobro ga je staviti na čelo. Lekovito deluje na bešiku, žuč, hormone, imunitet, jetru, probavu, dijabetes, jača vitalnost.

Vrlo dobar za mršavljenje – eliksir treba pripremiti od jaspisa, magnezita i gorskog kristala. Ovaj eliksir trebalo bi piti  nekoliko nedelja pre svakog obroka.

U trudnoći crveni jaspis ublažava mučnine i deluje protiv čestog povraćanja. Štiti od mentalnih poremećaja i malformacija. Kod žena podstiče redovne menstruacije i aktivira reprodukcione organe oba pola.

Psiha: oslobađa nas od blokada i uticaja drugih ljudi. Postižemo visok nivo unutrašnjeg sklada, razumevanje, razumevanje u braku, prijateljstvu i na radnom  mestu.

LAPIS LAZULI,  u vrlo jakim vibracijama prodire u naš organizam. To je indigo plavi kamen sa umirujućim lekovitim delovanjem na oči, alergije, visoki krvni pritisak, krvarenje, bronhitis, odstranjuje otrove iz tela, kožne bolesti, pomaže kod uboda insekata, protoka krvi, glavobolja, grlobolja, jača pluća, limfu, slezinu , živce, štitnjaču, kosti, timus. Ogrlice od lapis lazulija štite od kompjuterskih zračenja i drugih zračenja iz okoline.

Psiha: oslobada u nama skrivene pozitivne snage razgradnjom blokada, strahova i predrasuda. Stičemo samopouzdanje i spoznajemo da su partnerski odnos i prijateljstvo najvrednija dobra koja posedujemo i koja bi trebali negovati jednako kao i zdravlje. Na duhovnom nivou  lapis lazuli intuitivno oživljava i podstiče koncentraciju. Čini nas optimističnim i pozitivnim a istovremeno nam daruje maštovitost.

 

OPAL – mlečni opal, vatreni opal, crni opal.Opal u svim svojim varijacijama spada u legendarno kamenje koje su nekadašnji narodi neposredno povezivali s bogovima. Opal je  nakon stvaranja dragog kamenja od svih vrsta dobio po nešto. Tako je dobio crvenu vatru rubina, ljubičastu svetlost ametista, raskošnu zelenu boju smaragda i plavu boju safira. Opal odvajkada vredi kao kamen iskrene Ijubavi i balzam za dušu. Deluje na zarastanje kostiju, pomaže kod steriliteta i teških depresija, kod bolesti želuca i probavnog sistema. Hemofiličari se mogu tretirati opalom, a moze pomoci kod anemije i leukemije.Najjače deluje polaganjem na solarni pleksus, ćetvrtu i sedmu čakru.

Psiha: plemeniti opali rasteruju depresije i pomažu pronalaženju istinske Ijubavi. Oni su balzam za našu dušu i daruju skladniji emocionalni život. Jačaju gledišta i samoostvarenje. Deluju na razvoj intuicije.

TIRKIZ – poseduje svojstvo odbijanja svega negativnog . U situacijama teških bolesti ili nadolazećih sudbonosnih udara tirkiz menja boju pa je na taj način upozorenje i zaštita. Njegove boje su svetlo i tamnija plava boja u grumenu. Jača žlezde i krvotok. Ublažava nedovoljnu opskrbljenost organa hranjivim materijama, mineralima, vitaminima i ugljenohidratima. Pucanje ligamenata i tetiva mogu se ublažiti  vodom od tirkiza. Psihosomatska oboljenja, impotencija, grčevi kao i prejako znojenje mogu se dobro kontrolisati ovim kamenom.Psiha: strah, odbrana kod crne magije .

TURMALIN- zelenkastih i ružičastih nijansi u prozirnom kamenu. Po predanju je kamen-prijateljstva i ljubavi. Preko srca i krvotoka prodire u naše telo. Jača srčani mišić, vene i arterije sve do pluća. Zeleni turmalin podstiče razmenu kiseonika u plućima i  štiti od tuberkuloze. Reguliše krvni pritisak, dobra je prevencija protiv srčane kapi i infarkta. Zarazne bolesti brže i efektnije se isceljuju s turmalinom. Nošeni oko vrata ovi turmalini deluju na  ispiranje taloga iz arterija i tkiva, koji su česti uzroci arteriosklerozi i artritisu. Preventivno deluju i protiv leukemije, raka  jetre, testisa i jajnika. Verni su pomagači kod psihosomatskih oboljenja i epilepsije.Psiha: zeleni turmalin deluje lekovito, ali i obnavljajuće i podmlađujuće .