Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Kristali, boje i čakre

Kristali, boje i čakre

Pored estetskog užitka i lepote boja, kristali  doprinose više nego ijedan faktor na transformisanje duha i duše. Boja je neizmerna snaga i beskonačna moć. Ona vrši ogroman uticaj na duh i emocije. Svaka boja uliva se u odgovarajući duhovni centar (čakru) snagom i vitalnošću. Priroda nam daje taj predivan oblik energije – svetlost i boju da bi održavala naš duh i naše telo u savršenom zdravlju.
Terapija bojama sastoji se od određenih reakcija koje se zbivaju u organima posredstvom svetlosnog zraka. Svetlost nije snaga izvan nas, svetlost ulazi u centar svake ćelije, nerva, tkiva tela.
U nastojanju da potpuno razumemo i upotrebljavamo snagu kristala moramo naučiti kako je važno razumevanje svetlosti i to da svaka  materija isijava svetlost i da je svetlost  ta koja je uzrok zdravlju.

FIZIČKI NIVO

1.crveno

2. narandžasto 

3. žuto

4. zeleno

DUHOVNI  NIVO

5. plavo

6. indigo

7. ljubičasto, belo

Svaka boja ima sedam aspekata: vitalizuje, oživljava, isceljuje, osvetljava, snabdeva, nadahnjuje i ispunjava.
Boje imaju različitu primenu:
1. Isceljivanje fizičkog tela u kome boje i kristali služe kod tretmana.
2. Psihološki aspekt koji pokazuje uticaj boja na duh i emocije.
3. Ezoterični aspekt koji se manifestiuje u simbolici i osobinama boja i u aspektima boja u auri.
Potrebno je prihvatiti neke odnose prema kristalima da istinski razumemo njihova magična isceljujuća svojstva. Kristali nose vibracije određene boje zraka na koju su usklađeni. Svaki zrak je u korelaciji sa svojom čakrom i kristalom koji nosi vibracije te čakre. Učenje o bojama i razumevanje boja je temelj za upotrebu kristala u terapiji na svestan način. Na primer, kako razmišljamo o osnovnim bojama:
plava … duhovnost … svi plavi kristali (safir, lapis lazuli, sodalit), žuta … mudrost …. svi žuti kristali (citrin, topaz),
crvena … vitalnost … svi crveni kristali (rubin, jaspis, koral).

Bela svetlost ulazi kroz auru. Svaka od sedam zraka uliva se u odgovarajući duhovni centar ili čakru sa njenim posebnim osobinama. Svaka čakra upija posebnu struju vitalne energije kroz njenu posebnu boju zraka odgovarajuće fizičke okoline i sa višeg nivoa svesnosti.

ČAKRE

PRVA ČAKRA – muladhara (baza kičme)
svi crveni kristali: rubin, koral, crveni jaspis, garnet, hematit
Crveno je simbol života, snage, vitalnosti i fizičke prirode. U prirodi se crvena boja povezuje sa toplinom, vatrom, ljutnjom upravo kao što pocrvenimo kada smo u stanju ljutnje ili strasti. Crveno je boja vatre. Crvenilo zemaljske vatre prelazi u zlatno – žuto (čista duhovnost) kako se uzdiže. Crveno je boja jednostavnih tipova. Roze je medutim boja univerzalne harmonije.
U  terapiji crveno je odlično kod bolesti krvi, na primer kod anemija. Treba se koristiti u stanjima iscrpljenosti, kad je hladnoća i promrznu ruke i lice, kod stanja pothranjenosti, depresija i letargije. To je isceljujuća i stimulišuća vibracija.

DRUGA ČAKRA – svadhištana (pupčana)
svi narandžasti kristali: karneol, narandžasti jaspis, opal
Narandžasta je simbol energije. Sastavljena je od crvene i žute. Crveno simbolizuje licnost osobe a žuto mudrost. Medutim, integrisuci ova dva svojstva možemo prevazići ljutnju i stabilizovaati  samokontrolu.
U terapiji  narandžasta je od suštinskog značenja za zdravlje i vitalnost. Ona je topla, pozitivna, stimulišuća. Prevashodno deluje na vitalne probleme asimilacije i cirkulacije. Regulise probavu hrane.

TREĆA ČAKRA – manipura (solarni pleksus) svi žuti i zlatni – žuti kristali : citrin, topaz
Žuto je simbol uma, intelekta, visoke inteligencije, mudrosti, mentalnog nivoa. Ovo je pozitivna magnetska  vibracija koja umirujuće deluje na živce. Obzirom na to da je solarni pleksus organizovani „mozak~ nervnog sistema, to je naše „sunce“ , centar snage, potrebno je da bude u savršenoj ravnoteži. Žuto je medutim veliki „izjednačivač“ za iritantna stanja nervnog sistema koje uravnotežuje energije solarnog  pleksusa.
U terapiji  žuto moćno deluje i leči dijabetes i konstipaciju. Ako je neko neuobičajeno slab i mršav on verovatno „vuče“ suviše crvenog zračenja i žuto će mu pomoći da neutralise to stanje u sistemu. Za one koji su predebeli i flegmatični plavo zračenje je verovatno prekomerno i žuto zračenje će im pomoći  da neutralizuju i takvo stanje.

ČETVRTA ČAKRA – anahata (srčana)
svi zeleni kristali i roze kristal: smaragd, turmalin, malahit, žad, aventurin i rozenkvarc.
Zeleno je simbol harmonije, simpatije, kreativnosti, zdravlja, izobilja u prirodi. Zeleno je mešavina žutog (duša) i plavog (duh). Zeleno deluje prema spolja  horizontalno, a plavo prema gore  vertikalno. Zajedno oni prave krst koji je simbol života. Zelena boja, koja zrači svuda u prirodi – u poljima, šumama, travi, odmara umorne živce i daje novu energiju.
U terapiji zeleno ima balansirajuće vibracije što je važno za nervni sistem. Ono ne razdražuje, raspaljuje ili iritira. Obzirom na jak uticaj na srčanu čakru, zeleno je velika pomoć za bilo koji problem sa srcem ili poremećaj krvnog pritiska. Uvek može biti upotrebljena  da smiri umorne živce i pomoći svakome ko treba energiju. Iako će se zeleno u osnovi koristiti da kreira zdravije vibracije, neko će  možda želeti da radi na srčanoj čakri sa ružičastim kristalom, pošto roze simbolizuje  nežnost, naklonost i ljubav. Neki ljudi možda trebaju pustiti više nežnosti i ljubavi u svoje srce, a ako je to slučaj, radite s kristalom rozenkvarc , rodokrozit ili ružičasti turmalin.

PETA ČAKRA – višudha (grlena)
svi plavi kristali: safir, lapis lazuli, sodalit, akvamarin, tirkiz, plavi topaz.
Plavo je simbol predanosti, inspiracije, beskrajnosti i verskih osećanja. Ono podiže, uzvisuje i inspirise prema većim visinama , nastojanjima i dostignućima. Proizvodi toplinu, mirno zračenje koje ima uspavljujuća svojstva. Grlena čakra je fokusirajuća tačka izgovorene reči. Zadužena za komunikaciju sa spoljnim svetom. Grlena čakra je zadužena za izražavanje osećanja.
U terapiji  plavo zračenje ima veliku lekovitu snagu u pogledu bilo koje bolesti ili blokade u grlu. Pošto je plavo povezano sa nestašicom topline, ono se upotrebljava za snižavanje temperature ili kod nekog unutrašnjeg krvarenja ili uznemirenog stanja. Plavo je smirujuce, sedativno, astrigentno i isceljujuće. Duboko tamno plavo indikativna je snaga neverovatnog intenziteta, dok je svetlo plavo (ili azurno) indikativno za visoko etična nadahnuća.

ŠESTA ČAKRA – ajna (treće oko)
svi indigo kristali: safir, azurit, lapis lazuli, ametist
Indigo zračenje je simbol mističnog kraljevstva – duhovnog postignuća, samospoznaje, mudrosti. Ovo zračenje pomaže u otvaranju trećeg oka (unutrasnjih  ili spoljasnjih vizija) i ono otvara vrata podsvesti. Ono može oživeti duboko zakopana sećanja duše. Indigo simbolizuje most izmedu konačnog i beskonačnog. Ono izbacuje negativne elemente iz svesti i pomaže u stvaranju viših nivoa. Pomaže i vodi nas u unutrašnjem putovanju prema kosmičkom znanju.Velika mu je vrednost u tretmanu bilo kojeg mentalnog poremećaja. Takode se upotrebljava da pomogne razvoju trećeg oka.

SEDMA ČAKRA – sahašrara (krunska)
svi ljubičasti kristali , beli i prozirni kristali: ametist, fluorit, gorski kristal.
Ljubičasto zračenje je znak duhovnog majstorstva. To je najviša, najsuptilnija specijalizacija svetlosti i odgovara najvišim elementima u našoj prirodi. Ono stoji na kruni spektra u kontrastu sa crvenim. Ove najviše vibracije mešavina su crvenog (materija) i plavog (duhovno). Zadatak  čoveka je da produhovi  materiju, a proces transformacije može biti bolan. Kada radite s kristalima imajte na umu da su tamniji tonovi povezani sa tugom. Tamno ljubičasto označava visoko duhovno postignuće, bledo ljubičasto ukazuje na kosmičku svesti, ljubav – humanost, blještava ljubičasta označava transcendentalni idealizam.
U terapiji ljubičasti kristali pomažu kod nesanica, glavobolja i kod lakših mentalnih poremećaja.
Belo sadrži sve boje u sebi, aktivnost, pozitivnost. Moć belog zračenja nije toliko u fizičkom isceljivanju koliko u duhovnoj iluminaciji. Belo se upotrebljava za zaštitu oba: mentalnog i fizičkog tela. Postoje situacije u kojima se čudesna zaštita postiže okruživanjem pojedinca aurom bele svetlosti.