Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Zašto aromaterapija

Zašto aromaterapija

Ako nemate baš jasnu ideju o tome zašto bi u životnu rutinu bilo dobro uključiti aromaterapiju, evo nekoliko informacija koje mogu biti korisne za formiranje mišljenja o toj temi.

Aromaterapija je prirodna

Osvrnite se oko sebe: koliko je prirodnih materijala oko vas? Nema ih baš previše, zar ne?
Aromaterapija nam pruža priliku da se u svojoj svakodnevici bar na trenutak susretnemo s prirodom. Svi materijali korišćeni u aromaterapiji su prirodni, a primena takvih materijala je privilegija i užitak koji sebi sve ređe priuštimo.

Aromaterapija je ugodna

Koju god aromaterapijsku metodu primenjivali (inhalaciju, masažu, utrljavanje ili kupku) uvek ste okruženi finim mirisima eteričnih ulja.
Da bi se postigli terapijski učinci, da bi ste sebi ugodili i osećali se bolje ne morate se podvrgavati mukotrpnim i bolnim procedurama.Zadovoljstvo  može biti samo jedan duboki udah !

Aromaterapija je ekonomična.

Zahvaljujući njihovom složenom sastavu eterična ulja su pravi multifunkcionalni preparati (može se koristiti za više namena).

Kako sve možete koristiti  eterično ulje?

  • za lakše zaspivanje: kap eteričnog ulja na ivicu jastučnice
  • za sedativno, umirujuće, protivstresno i protivdepresivno delovanje: nekoliko kapi pomešano s baznim uljem naneseno na solarni pleksus i/ili na pulsne tačke.
  • na opekotinu, ranicu, žulj: naneti 1 kap eteričnog ulja
  • kod grčeva i bolova u mišićima, reumatskih i artritičnih bolova: nekoliko kapi pomešati s baznim uljem i utrljavati u bolna mesta
  • kod glavobolje: 1. kapnuti kap lavandinog ulja na dlan, dlan prineti nosu i nekoliko puta duboko udahnuti 2. nekoliko kapi eteričnog ulja pomešati s baznim uljem i naneti na slepoočnice, bazu lobanje i zadnji deo vrata
  • kod uhobolje: 1. nekoliko kapi eteričnog ulja pomešati s baznim uljem i nanositi na područje oko uha 2. kap iste mešavine kapnuti na komadić vate i staviti u uho
  • za negu kože (nečista, iritirana koža, akne, svrbež): koristiti u preparatima za negu kože
  • protiv moljaca: kapnuti nekoliko kapi na komadić vate i staviti u ormar

Aromaterapija je inspirativna.

Kad/ako počnete koristiti eterična ulja, sami ćete im pronalaziti načine primene koji odgovaraju vašim individualnim potrebama. To je izazovan, inspirativan i beskrajno zanimljiv proces!
Eterična ulja i tu mogu biti od pomoći: mnoga od njih podstiču rad desne moždane polutke «odgovorne» za maštovitost i kreativnost!

Napomena: Pre korišćenja eteričnih ulja je važno proučiti osnove aromaterapije i uputstva  o njihovom sigurnom korišćenju!

 

 

 

Tekst preuzet sa  sajta aromaterapija.info,autor Slobodanka Poštić,aromaterapeut