Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Eterična ulja

Eterična ulja

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije. Ona su produkti sekundarnog metabolizma biljaka – nalaze se kao rezervne materije u žlezdama biljaka.

Eterična ulja imaju visoku sposobnost prodiranja  kroz površinski sloj kože, zbog lipofilnosti molekula i male molekulske mase. Sadrže oko sto i više različitih jedinjenja – terpena, alkohola, fenola, estara, aldehida i ketona, pa se za etarsko ulje može reći da je samo po sebi parfemska kompozicija. Da bi ispoljilo efekat, etarsko ulje mora biti prirodnog porekla. Eterična  ulja imaju široku primenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj, parfimerijskoj i prehrambenoj industriji. U kućnim uslovima postoji mnogo načina kako se mogu koristiti, a to su:

  • inhalacija (ne treba da koriste astmatičari i osobe sa čestim krvarenjima iz nosa)
  • terapeutska masaža,
  • obloge (tople ili hladne – nakapati nekoliko kapi etarskog ulja u vodu, nakvasiti pamučnu tkaninu i staviti oblogu na bolno mesto)
  • kupke za celo telo, stopala i ruke ili tuširanje
  • sauna, jacuzzi
  • ulja za negu tela (razblaženo)
  • aroma lampe- isparivači, osveživači prostorija u spreju, aparati i posude za vlaženje vazduha
  • pot pourri, mirisne sveće

Napomene:

  • Eterična  ulja se koriste samo spolja na zdravu neoštećenu kožu (npr. ne nanose se na regiju kože sa varikoznim venama)
  • Eterična ulja se koriste isključivo razblažena, eventualno blago eterično ulje lavande i čajnog drveta se moze naneti čisto tj.bez razblaživanja.
  • Inhalacija se ne preporučije astmatičarima i osobama sa čestim krvarenjima iz nosa
  • Trudnice smeju koristiti samo blage rastvore nežnih etarskih ulja kao što je ulje lavande, nakon prvog trimestra i uz konsultaciju sa lekarom
  • Lekarski savet takođe je potreban kod obolelih od epilepsije ili visokog krvnog pritiska
  • Zbog visoke mogućnosti prodiranja komponente eteričnih  ulja mogu biti iritansi i alergeni, pa su na kozmetičkim proizvodima posebno naznačeni zvezdicom (prema propisima kozmetičke direktive)
  • Ukoliko se kombinuju, najbolje je da to budu dva ili tri etericna  ulja, ali ne više od četiri

Čuvanje: oksidacija uzrokuje smanjenje procenta aktivnih principa u eteričnom  ulju, zato je potrebno da se čuva na hladnom i tamnom mestu, zaštičeno od izvora toplote, najbolje u drvenoj kutiji. Ekspeduje se uvek u tamnim staklenim bočicama. Od otvaranja bočice, savetuje se da se koristi najduže godinu dana, tj. 6 meseci za eterična  ulja citrusa.

Eterično ulje BERGAMOTA (Citrus bergamia) pomaže kod infekcija, čireva, herpesa, psorijaze, seboreje, ekcema, vitiliga, akni, masne ali i suve, ispucale kože. Potreban je  oprez kod korišcenja, jer je fototoksično.

 

 

Eterično ulje KLEKE (Juniperus communis) jak je diuretik, stoga najčešću primenu ima u preparatima za tretiranje celulita i zadržavanja  vode u organizmu.  Zbog njegovih antiseptičkih, adstrigentnih i detoksificirajućih osobina, ima široku primenu u nezi masne, nečiste i upaljene kože, a pomaže u tretiranju dermatitisa, ekcema i psorijaze.

 

Eterično ulje BUŠINA (Cistus ladaniferus) snažnog je protivupalnog delovanja, stoga svoju primenu nalazi u tretiranju akni, upalnih stanja, ekcema, rosacee. Izuzetno vlaži kožu pa je ulje izbora za negu suve, dehidirane kože kao i za sprečavanje i ublažavanje bora. Zaustavlja manja krvarenja.

 

Eterična ulja KEDRA, ATLASKOG (Cedrus atlantica) i HIMALAJSKOG(Cedrus deodora), jaki su limfotonici, pa su ulja izbora za tretiranje celulita, zadržavanje vode, umornih i otečenih nogu. Zbog antiseptičnog i adstrigentnog delovanja nalaze svoju primenu u tretiranju akni, čireva,dermatitisa, seboreje, masne ali i suve kože, kože s proširenim porama, kod opadanja kose.

 

Eterično ulje ČAJEVCA (Melaleuca alternifolia), ulje koje se uz lavandu najčešće veže uz aromaterapiju, snažnog je antivirusnog, antibakterijskog i fungcidnog delovanja. Koristimo ga za tretmane akni, čireva, gljivičnih oboljenja kože, herpesa, lišajeva, bradavica.

 

Eterično ulje ČEMPRESA (Cupressus sempervirens) je odličan limfotonik i venotonik, zbog toga ga koristimo za tretman proširenih i upaljenih vena, ali i u preparatima protiv celulita, kao i za tretiranje popucalih kapilara. Korisno je u preparatima za masnu, nečistu kožu, kao i za tretiranje rosacee.
Eterično ulje EUKALIPTUS DIVES (Eucalyptus dives), jedno je od najkorisnijih ulja u nezi masne kože i kože sklone aknama. Koristi se takođe za tretitanje debljine  i celulita. Potreban oprez u doziranju zbog sadržaja ketona.

 

Eterično ulje EUKALIPTUSA, LIMUNSKOG (Eucalyptus citriodora), ima izraženo protivupalno, analgetičko i spazmolitičko delovanje. Koristimo ga u tretiranju celulita i debljine, a u nezi kože za tretiranje rosacee, svraba, vlažnih ekcema i gljivičnih infekcija.

 

Eterično ulje GERANIJUMA  (Pelargonium graveolens, Pelargonium roseum), izvrsno kozmetičko ulje. Reguliše proizvodnju sebuma, pa je korisno kod tretranja kako suve, tako i masne kože. Eterično ulje geranijuma koristimo kod akni, proširenih kapilara, sitnih rana i krvarenja, upaljenih vena, opekotina, debele i masne kože, dermatitisa, ekcema, lišajeva, za negu bora. Podstiče cirkulaciju i izlučivanje viška tecnosti, zbog toga primenu nalazi i u tretmanima celulita, zadržavanja vode i umornih nogu. Jakog je protivgljivičnog delovanja.

 

Eterično ulje GREJPA (Citrus x paradisi), diuretik i limfotonik, nezaobilazno u tretitanju celulita, zadržavanju vode i razlaganja masnoće. Korisno takođe za negu masne, nečiste i kože s aknama. Ulje je fototoksično.

 

 

Eterično ulje ŽALFIJE (Salvia officinalis), deluje protivupalno, antivirusno, antiseptično, lipolitično. Koristi se u tretmanima debljine i celulita, strija, protiv znojenja, kod akni, ožiljaka, za zarastanje rana. Ulje ima visok sadržaj ketona tujona pa se koristi s oprezom, samo po preporuci edukovanog  aromaterapeuta, a zabranjeno je korišcenje u trudnoći, za vreme dojenja, kod dece, i kod estragon zavisnih tumora.

 

Eterično ulje ŽALFIJE, MUŠKATNE (Salvia sclarea), baš kao i geranijum, reguliše proizvodnju sebuma, zbog toga ima primenu u tretiranju kako suve tako i masne kože. Ipak, nezaobilazno se koristi kod suve, atrofirane kože čije vezivno tkivo slabi. Pomaže kod dermatitisa, ekcema, masnog vlasišta i peruti, osetljive, izborane i zanemarene kože. Kontraindikacije: mastoze, estrogen zavisni tumori, oralna kontracepcija. Ulje nije prikladno za trudnice, dojilje i malu decu.

 

Eterično ulje KAMILICE, RIMSKE (Anthemis nobilis), jakog je protivupalnog delovanja. Njime tretiramo suvu, osetljivu, upaljenu i ljuskavu kožu, akne, rosaceu, dermatitise, ekceme, psorijazu, osipe, i uopsteno sva upalna stanja kože.
Eterično ulje KAMILICE, NEMAČKE (Chamomilla matricaria), jakog protivupalnog i antialergijskog delovanja. Primenu nalazi u tretiranju upalnih bolesti kože, kožnih alergija, seboreje, dermatitisa, psorijaze.

 

Eterično ulje LAVANDE, PRAVE (Lavandula angustifolia), korisno je za negu svih tipova kože, umiruje i zaceljuje. Primenu nalazi kod akni, opekotina, rana, gljivičnih stanja, ekcema, psorijaze, svraba, dermatitisa.

 

 

Eterično ulje LAVANDE, ŠIROKOLISNE (Lavandula latifolia), izvrsno ulje za negu masne kože, jer reguliše proizvodnju sebuma. Pomaže u tretmanima ožiljaka i strija. Izvrsna kao prva pomoć kod opekotina, kao i u preparatima za negu kože nakon sunčanja. Jako protivgljivično delovanje.

 

Eterično ulje LAVANDE, ŠPANJOLSKE (Lavandula stoechas), nezaobilazno je u tretiranju strija i ožiljaka. Koristiti samo po savetu edukovanog aromaterapeuta, zbog viskokog sadržaja ketona.

 

 

Eterično ulje LIMUNA (Citrus limon), antiseptik, baktericid. Smanjuje lomljivost kapilara, prevenira nastanak proširenih vena, koristan kod nege masne i kože s aknama, kao i kod rosacee, herpesa, bradavica.  Ulje je fototoksično.
Eterično ulje LIMUNSKE TRAVE (Cympobogon flexuosus), snažan antiseptik i baktericid, pomaže kod sportskih povreda, istegnuća, modrica. Korisno za negu kože s proširenim porama. Deluje lipolitično , pa se koristi u mešavinama protiv celulita i debljine.

 

Eterično ulje LOVORA (Laurus nobilis) podstiče regeneraciju stanica, koristimo ga kod akni, čireva, psorijaze, afti. Pomaže kod reumatoidnog artritisa, te mišićnih bolova i grčeva. Koristan dodatak preparatima za negu kože s popucalim kapilarima i proširenim venama. Deluje protiv gljivica.
Eterično ulje MANDARINE (Citrus reticulata) pomaže kod masne i problematične kože. Često se koristi u recepturama protiv strija za trudnice. Preporučuje se i za tretiranje gojaznosti i celulita.
Eterično ulje MIRTA, kt. cineol (Myrtus communis), deluje regenerativno, adstrigentno i antialergijski, te regulise proizvodnju sebuma, stoga je ulje odabira za negu masne kože.
Eterično ulje MIRTA, kt. mirtenil acetat (Myrtus communis), izvrstan venotonik i limfotonik, sastojak preparata za tretiranje proširenih i upaljenih vena, hemoroida, celulita.

 

 

Eterično ulje ŠARGAREPA,SEME (Daucus carota), izvrsno kozmetičko ulje, primereno tretiranju gotovo svih stanja kože. Podstiče regeneraciju ćelija kože, korisno u preparatima za tretiranje strija, ožiljaka, bora, nezaobilazan sastojak preparata za tretiranje dermatitisa, psorijaze, ekcema, popucalih i lomljivih kapilara. Zbog detoksicirajućih odlika korisno u tretiranju celulita.

 

Eterično ulje NARANDŽA, GORKA (Citrus aurantium ssp. amara), pomaže kod usporene cirkulacije, mišićnih grčeva izazvanih nervnom napetošću. U nezi kože korisno je kod tretiranja akni. Ulje je fototoksično.

 

 

Eterično ulje NEROLI (Citrus aurantium ssp. amara), jedno od najcenjenijih ulja za negu kože. Dobro za sve tipove i stanja kože, a posebno za osetljivu, tanku, dehidriranu, nadraženu te kožu s proširenim porama. Reguliše proizvodnju sebuma, zadržava vlagu u koži, podstiče regeneraciju ćelija kože. Ulje izbora za tretiranje ožiljaka i prevenciju strija u trudnoći. Pomaže i kod popucalih i lomljivih kapilara.

 

Eterično ulje NIAULI (Melaleuca quinquenervia), korisno u tretmanu akni, posekotina, ogrebotina, ožiljaka i strija, psorijaze, opekotina, prevenira oštećenja kože kod terapije zračenjem. Jedan je od najvažnijih antialergena među eteričnim uljima (zanimljivo, pelud niualija je jedan od najjačih alergena!). Pomaže kod infekcija herpes virusima, hpv-om, kao i kandidom. Čest sastojak preparata za tretiranje proširenih i upaljenih vena i hemoroida i popucalih kapilara, kao i celulita.
Eterično ulje PAČULIA (Pogostemon patchouli) deluje diuretično, flebotonično i adstrigentno. Koristi se u mešavinama za tretiranje celulita, proširenih vena, hemoroida. Podstiče regeneraciju kože, umiruje je i vlaži, pa se koristi za tretiranje ispucale, naborane, suve, upaljene, kao i masne kože s proširenim porama. Pomaže kod akni, ožiljaka, opekotina, peruti, seboreičnog dermatitisa, ekcema, impetiga, gljivičnih infekcija.
Eterično ulje PALMAROSA (Cympobogon martinii), još jedno izvrsno kozmetičko ulje. Vlaži kožu, podstiče regeneraciju tkiva, reguliše proizvodnju sebuma, stoga je korisno za sva stanja i tipove kože. Njime tretiramo akne, ekceme, infekcije, ožiljke, strije, bore, upale, osipe. Snažnog je protivgljivičnog, a pokazuje i antibakterijsko i antivirusno delovanje.

 

Eterično ulje RAVENSARA (Cinnamomum camphora), snažnog antivirusnog delovanja, pomaže kod infekcija herpes virusima, hpv-om. Korisno i u tretiranju akni, bora i rana od dugog ležanja.

 

 

Eterično ulje RUŽA, bugarska i turska, (Rosa damascena), izvrsno ulje za negu svih tipova i stanja kože, a posebno  zrele, suve i osetljive. Pomaže u tretmanima ispucalih kapilara, kod crvenila, osipa, ljuštenja i upala kože.
Eterično ulje RUŽINO DRVO (Aniba roseodora), podstiče regeneraciju tkiva, odličan izbor za negu suve, osetljive, zrele ali i problematične, upaljene kože.
Eterično ulje RUZMARINA CINEOL (Rosmarinus officinalis) podstiče arterijsku cirkulaciju, koristan sastojak mešavina za tretiranje celulita.

 

 

Eterično ulje RUZMARINA VERBENON (Rosmarinus officinalis), podstiče regeneraciju kože, čest sastojak mešavina za tretiranje strija i ožiljaka, kao i preparata za redovnu negu kože. Pomaže kod akni, rosacee, seboreje.

 

 

Eterično ulje SANDALA (Santalum album), izvrsno je ulje za negu suve, nadražene, upaljene, osute i ispucale kože. Koristan sastojak preparata za tretiranje proširenih i upaljenih vena i hemoroida.

 

 

Eterično ulje SMILJA (Helichrysum italicum) snažnog je protivupalnog i regenerativnog delovanja. Pomaže kod akni, čireva, opekotina, ožiljaka, strija, bora, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rosacee. Nezaobilazno u tretmanima upaljenih vena, popucalih i lomljivih kapilara, kod rizika od tromboze, hematoma.

Eterično ulje TAMJANOVCA, ARAPSKOG (Boswellia carteri) vlaži, neguje, tonizira i obnavlja zrelu, suvu i osetljivu kožu. Pomaže u tretiranju ožiljaka, bora, strija.
Eterično ulje TIMIJAN LINALOL (Thymus vulgaris),ulje za redovnu negu svih tipova kože. Pomaže kod ožiljaka, bora, strija.
Eterično ulje VETIVER (Vetiveria zizanoides), reguliše aktivnost žlezda lojnica, hrani i vlaži kožu. Koristi se u mešavinama za prevenciju i redukciju bora, ožiljaka, strija.
Eterično ulja YLANG-YLANGA (Canaga odorata), uravnotežuju proizvodnju sebuma, pa je korisno za tretiranje kako suve tako i masne kože, smiruju upale i nadražaje kože, podstiče regeneraciju tkiva. Korisna i u preparatima za tretiranje popucalih kapilara.

 

Biljna ulja ( Bazna ulja) za razliku od eteričnih su masna i ne isparavaju. U aromaterapiji se široko koriste kao sredstva za razređivanje eteričnih ulja. Potrebna su za pripremu mnogih aromaterapijskih preparata i osiguravaju optimalan ulazak aktivnih supstanci u naše telo. Za bazna ulja koja koristimo u nezi kože bitno je da su nerafinisana i hladno ceđena, kako bi sačuvala sve svoje vredne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

Najčešće korišćena biljna ulja u aromaterapiji:

ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E, posebno je pogodan za tretiranje suve, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regeneriše i deluje protivupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za negu kože novorođenčadi, u masažama za podsticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, te za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a deluje i na strije.

AVOKADOVO ulje tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzoupijajuće. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta-karotenom. Namenjeno je nezi suve, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali takođe i kože sklone upalnim procesima. Ulje avokada koristimo takođe za tretiranje ožiljaka, strija i uopste za regeneraciju kože.

BADEMOVO ulje svetložute je boje i blagog mirisa. Univerzalno je ulje za negu i najčešće korišćeno za masažu. Namenjeno je suvoj i osetljivoj koži, koži sklonoj svrabu i iritacijama, te za negu osetljive dečije kože.

BORAŽINA je ulje bogato vitaminima A, D, E i K, sa visokom koncentracijom gamalinolenske kiseline, stoga je od izuzetne važnosti u nezi kože. Koristimo ga kod upalnih procesa, suve kože, strija, tretmane ožiljaka, kod psorijaze, ekcema, dermatitisa, kao i uvek kada je kožu potrebno regenerisati.

Ulje CRNOG KIMA ima osnovno delovanje u balansiranju imunološkog sistema (uzima se oralno), a u nezi kože spolja izvrsno je kod ekcema, dermatitisa, psorijaze, opekotina.Umiruje, regeneriše i deluje protivupalno i antialergijski.

JOJOBA zapravo nije ulje, nego tečni vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Hemijska struktura je slična delu sebuma, zbog toga je korisno za lečenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za negu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizuje ph kože, regeneriše kožu. Nezamenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože. Nije preporučljivo duže ga koristiti samog, već ga treba mešati  sa drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.

KOKOSOVO ulje na sobnoj je temperature u čvrstom stanju – ukoliko je tečno to je znak da je rafinisano ili frakcionirano. Bogato je laurinskom kiselinom, a najčešće ga nalazimo u preparatima za negu kose gde najbolje iskazuje svoja svojstva. U kožu prodire brzo (mnogo brže od viskoznih ulja poput boražine, maslinovog ili suncokretovog ulja, pa čak i badema). U kozmetici se uglavnom koristi zbog ugodnog mirisa, a manje zbog terapeutskih svojstava.

LEŠNIK, uz makadamiju i avokado, spada u brzoupijajuća ulja. Najčešće je slatkastog, orašastog mirisa i fine teksture, premda neke sorte daju ulje potpuno neutralnog mirisa; dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E. Zbog sadržaja triterpenskih jedinjenja pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, za osetljivu kožu sklonu crvenilu, i kožu kojoj nedostaje vlage. Bitan sastojak preparata za tretman celulita, proširenih vena kao i popucalih kapilara.

MAKADAMIJA, ulje koje izrazito brzo prodire u kožu, zlatne boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Sadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suve i zrele kože. Takođe ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za negu dečije kože.

Ulja koštica MARELICE  sa visokim udelom vitamina A, revitalizuje, hrani, tonira i omekšava kožu, aktivira izmenu materija, zadržava vlagu. Korisno je za tretiranje osetljive, suve i zrele kože. Nalazimo ga u preparatima za sprečavanje pojave strija.

MASLINOVO ULJE zbog gustoće se slabo upija, pa nije pogodno za aromaterapijsku primenu. Korisno je za dehidriranu, osetljivu i upaljenu kožu, sprečava nastanak strija, smanjuje svrab i osipe. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka). Tradicionalno se koristi protiv reumatskih bolova.

Ulje SEMENKI NARA: U hemijskom sastavu ističe se vrlo retka masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju. Punicična kiselina je tzv. konjugirana masna kiselina kojoj je dokazano posebno protivupalno i antitumorsko delovanje, jer smanjuje stvaranje proupalnih prostagladnina. Jedini sličan komercijalno poznato jedinjenje je konjugovana linolna kiselina (CLA). Ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol), te složeni lipid cerebrozid, inače potreban nervnim ćelijama. Ulje semenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-zavisnih tumora (poput tumora dojke). Postoje i skromni izvještaji o povoljnom delovanju kod menopauzalnih tegoba. No, ipak je poznatije u kozmetici, i to vrlo skupoj i luksuznoj, s obzirom na to da je cena ulja nara vrlo visoka. Deluje povoljno na zaceljivanje rana, na podmlađivanje kože i u tretmanima protiv bora. Kao ulje za negu kože obično se meša s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osećaj na koži (skin-feel).

Ulje NOĆURKA bogato je gamalinolenskom kiselinom. Reguliše lučenje masnoće i razmenu materije u ćelijama kože, vlaži kožu. Pogodno je za sve tipove i stanja kože, a nezaobilazno je u nezi suve, ljuskave, osetljive kože, u tretmanima ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje, ekcema. Kao i boražina uzima se i oralno.

Ulje PLODA DIVLJE RUŽE izrazito je dragoceno kozmetičko ulje. Ulje divlje ruže nezaobilazno koristimo za regeneraciju oštećene kože, ožiljaka, opekotina, strija, bora; pomaže kod hiperpigmentacija, akni, ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje. Podstiče sintezu kolagena.

Ulje PŠENIČNIH KLICA sadrži palmitinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Ima visok deo vitamina E, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u nezi suve, atrofirane, oštećene i ispucale kože, za lečenje ožiljaka. Nezaobilazno je u nezi kože oštećene suncem.

SUSAMOVO ULJE jedno je od najstabilnijih ulja, svetle boje, bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom. Namenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebno osetljive kože sklone upalnim procesima. Poseduje jedinstveno svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora, stoga se posebno preporučuje za negu kože pušača, kao i u preparata protiv celulita. Korisno je i u tretiranju proširenih vena.Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

SHEA MASLAC (MANDIGO, KARITE) biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od spoljašnjih uticaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Pogodan je za negu svih tipova kože, a posebno suve i zrele. Njime tretiramo opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, seboreju, akne, ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za negu usana i ruku. Prirodni je filterUV-B zraka.

Ulje SEMENKI GROŽĐA je ulje naročito fine teksture (koristi se i za podmazivanje mehanizma satova!), bogato linolnom masnom kiselinom, sterolima, a hladno ceđeno sadrži i vitamin E, visoki deo tokotrienola (snažnijih antioksidansa od tokoferola) te manje količine proantocijanidina. Ulje se brzo upija, a kožu ostavlja satenski mekom bez masnog traga. Odlično je za negu svih tipova kože, a pogotovo za osetljivu i dehidriranu masnu kožu.

Ulje SEMENA ŠARGAREPE je skupo, vrlo vredno ulje dobijeno hladnim ceđenjem semena šargarepe. Retko je prisutno na tržištu, a od drugih baznih ulja se izdvaja svojim specifičnim hemijskim sastavom kojim dominira visoka koncentracija isparljivih komponenta – eteričnog ulja (čak preko 40%). Bazno ulje semena šargarepe koristi se za iste indikacije kao i eterično ulje s tim da je kompletniji «proizvod» biljke i poseduje protivupalno i jako antioksidativno delovanje. Korisno je u proizvodima za negu pre i nakon sunčanja kao i za tretiranje opekotina, a sadržaj fenolnih antioksidansa i triterpena čini ga dobrim izborom za negu masne kože sklone nastanku komedona i akni. Nežno podstiče cirkulaciju i deluje regenerativno pa se koristi za tretiranje kuperoze i tamnih podočnjaka.

SUNCOKRETOVO ULJE deluje adstrigentno, pa ga koristimo u tretmanima kako suve i opuštene, tako i masne kože. Snažno je protivupalno ulje pa je korisno kod psorijaza, ekcema, pelenskog osipa, upaljenih vena, hemoroida. Omekšava i vlaži kožu.

Macerati su hladni ekstrakti biljaka dobijeni prelivanjem svežeg ili suvog biljnog materijala određenim uljem. Materijal se ostavlja da odstoji neko vreme odnosno macerira, a zatim se cedi.

Macerati koji su najčešće u upotrebi:

MACERAT GOSPINE TRAVE (KANTARIONA) tradicionalno se pravi u maslinovom ulju, ali za aromaterapijsku primenu pogodnije je maceriranje u manje gustom ulju. Izrazito dobro deluje na oštećenja na koži, stoga se koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suve i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena, hemoroida. Usprkos navikama da se koriste za sunčanje, nije pogodno za tu svrhu jer je ulje fotosenzibilno.

MACERAT NEVENA, poput macerata gospine trave, ima izrazito delovanje na oštećenja kože – snažno podstiče regeneraciju ćelija i zarastanje rana i ožiljaka. Jakog je protivupalnog delovanja pa njime negujemo upaljenu kožu koja svrbi, opekotine, ekceme, dermatitise, bolne i napukle bradavice kod dojenja, pelenski osip. Koristan je kod popucalih kapilara, upaljenih vena, hemoroida, reumatskih bolova, upala živaca i mišića.

MACERAT ŠARGAREPE najčešće se priprema u susamovom ulju. Pogodan je za negu suve, atrofirane kože, kao i kože pušača. Izvrstan za negu kože pre i nakon sunčanja. Nikad se ne koristi samostalno jer može na koži ostaviti narandžaste mrlje.

Hidrolati, često nazivani i cvetne vodice, nusprodukti su destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Zanimljivo je spomenuti da su se u davna vremena biljke destilovale upravo zato da bi se dobila mirisna cvetna vodica, a eterična ulja su se bacala. Kasnije su hidrolati izgubili na važnosti u korist eteričnih ulja, a danas se ponovo ceni njihova vrednost.

Najčešce korisćeni hidrolati:

BUŠIN, hidrolat bušina jedan je od najčešće korištenih hidrolata u anti-age prirodnoj kozmetici: izvrstan je cikatrizant, jak adstrigent, nezamenjiv za negu bora, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom različka. Koristi se za negu suve, zrele kože, ali i kod rozacee jer smiruje crvenilo. Kod podočnjaka pomaže u obliku obloga.

ČAJEVAC, hidrolat čajevca deluje antiseptično, protivgljivično, antibakterijski, antivirusno. Koristi se za negu aknama sklone kože, kandidijaze, kao i kod psorijaze ukoliko je povezana sa streptokoknom infekcijom. Izvrstan je u losionima nakon brijanja. Terapijski se koristi u kapima za nos kod sinusitisa, otopinama za vaginalno ispiranje te kod bakterijskih i virusnih konjuktivitisa.

EUKALIPTUS GLOBULUS, hidrolat eukaliptusa blagi je diuretik, antiseptik i antioksidans. Koristan je kao sredstvo za čišćenje masne kože.

GERANIJUM, hidrolat geranijuma izvrstan je za negu svih tipova kože, deluje balansirajuće i adaptogeno kod masne, suve, problematične i osetljive kože. Deluje kao dobar ovlaživač svih tipova kože. Zbog protivupalnih odlika dobar je kod opekotina od sunca i uboda insekata, a kako na kožu deluje rashađujeće može se koristiti kod svih kožnih problema gde je prisutna vrućina na koži. Hidrolat izbora je i za stanja poput kuperoze, rozacee i popucalih kapilara – zaustavlja sitna krvarenja baš poput hidrolata bušina.

HAMAMELIS, hidrolat hamamelisa je verovatno najjači antioksidans među hidrolatima. Deluje adstrigentno, antibakterijski, regenerativno, protuupalno; smanjuje crvenilo, osip, svrab, otekline i ljuštenje kože. U kliničkim studijama (Korting, 1993.) pokazuje gotovo isti protivupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata, stoga je hidrolat izbora za atopijski dermatitis, ekceme i psorijazu. Koristi se za ublažavanje oteknuća i crvenila nakon ugriza i uboda insekata, gde se može kombinovatii sa hidrolatom paprene metvice, redovan je sastojak prirodnih preparata za lečenje hemoroida i proširenih vena. Izvrstan je za negu masne kože sa proširenim porama, ali i za negu starije, zrele kože, pogotovo u kombinaciji sa hidrolatima smilja ili bušina. Službeno je odobren od ESCOP-a kao lek za regeneraciju kože.

KAMILICA, RIMSKA, hidrolat rimske kamilice je hidrolat izbora za negu novorođenčadi – izuzetno je blag, smiruje osipe, crvenilo i nadraženost kože, može se koristiti za negu nadraženih bradavica kod dojenja i kao prevencija soora. Koristi se za obloge za oči (uz hidrolate različka, nemačke kamilice i mirte kt. cineol) u slučajevima prenadraženosti, alergija, crvenila, upala i umora očiju. Koristi se za negu osetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opekotina i crvenila. S obzirom na nizak pH, i shodno tome jaku adstrigentnost, ne treba ga dugo koristiti nerazređenog na jako suvoj koži. U kombinaciji sa nerolijem izvrstan je za negu masne kože, sa geranijom ili bušinom za njegu suve kože, dok sa hamamelisom čini izvrsnu kombinaciju za negu zrele kože.

LAVANDA, hidrolat lavande idealan je za negu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrednosti (5.6-5.9). Deluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće, pomaže kod uboda insekata, idealan je kao sprej za osvežavanje lica tokom letnjih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice. Izvrstan je za negu osetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinovati sa hidrolatom lovora, u svrhu sprečavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno deluje na sprečavanje urastanja dlaka. Nanešen na kožu sa hidrolatom hamamelisa, pre kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tokom izlaganja suncu i sprečava oštećenja uzokovana vetrom i visokom temperaturom.

MATIČNJAK, hidrolat matičnjaka je vrlo blag i nežan hidrolat, pa se koristi i za negu novorođenčadi. Deluje protivupalno i jak je antioksidans, pa se koristi kod ekcema, dermatitisa, nadraženosti kože, opekotina, kao i za negu suve, zrele kože. Zbog antivirusnog delovanja, koristi se kao obloga kod herpesa.

METVICA, PAPRENA, hidrolat paprene metvice deluje protivupalno, rashlađujuće, pa je izvrstan za letnju negu kože, nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svraba i alergijskih reakcija kože, akni. Čest je sastojak vodica za ispiranje usta.

MIRTA KT. CINEOL, hidrolat mirte cineol podstiče cirkulaciju u koži i regeneraciju ćelija, a deluje i protivupalno. Koristi se u oblozima za oči, za tretiranje alergijskih upala očiju, kao i kod crvenih i umornih očiju.

ŠARGAREPA, SEME, hidrolat semena šargarepe blag je duretik, oralno uzet pomaže čišćenju jetre. Smiruje kožne iritacije, upale i smanjuje oštećenja, stoga svoju primenu ima u tretiranju ekcema i psorijaze. Hidrolat izbora je za negu kože nakon dermoabrazije ili jakih hemijskih pilinga.

NEROLI, hidrolat nerolija je svakako na prvom mestu kad govorimo o redovnoj nezi masne kože, kao i osetljive i nadražene kože. Treba izbegavati njegovu upotrebu na suvoj koži, ili ga dodavati do 20% u mešavine.

RAZLIČAK, klasik za negu svih tipova kože. Hidrolat različka deluje antiinfektivno, baktericidno, protivupalno, adstrigentno; blagi je diuretik. Izvrstan je kao obloga za umorne i iritirane oči (uz rimsku i nemačku kamilicu i mirtu kt. cineol). Hidrolat izbora je za negu zrele, suve, dehidrirane i osetljive kože. Oblozi od hidrolata različka i bušina izuzetno dobro deluju na smanjene finih bora oko očiju i toniziranje kože. Može se mešati i sa šamponima kako bi se kosi vratio sjaj. Ima primenu i u skidanju visoke telesne temperature, pogotovo kod novorođenčadi.

RUŽA, hidrolat ruže koristi se za negu zrele, dehidrirane, stanjene i umorne kože. Izvrstan je ovlaživač i kao takav koristan za negu svih tipova kože kojima nedostaje vlage. U kombinaciji sa hidrolatom bušina dobro deluje protiv bora.

RUZMARIN kt. VERBENON, hidrolat ruzmarina kt. verbenon pogodan je za negu gotovo svih tipova kože, smiruje iritacije, pročišćava kožu, tonizira tkivo, deluje regenerativno. U kombinaciji sa hidrolatom nerolija idealan je za negu masne, nečiste kože; ako ga koristimo sa smiljem, različkom i hamamelisom, imamo tonik za zrelu, izboranu kožu.

SMILJE, hidrolat smilja deluje protivupalno, pojačava apsorpciju hematoma, podstiče zarastanje rana i ožiljaka, redukuje otekline. Snažno regeneriše ćelije kože i pojačava protok krvi. U nezi kože je idealan za osetljivu i umornu kožu; za negu zrele kože ga kombinujemo sa hidrolatima semena šargarepe, hamamelisa, bušina; u nezi osetljive kože kombinujemo ga sa rimskom kamilicom, hamamelisom, stolisnikom.

TIMIJAN KT. LINALOL, hidrolat timijana kt. linalol izvrstan je za negu normalne do masne kože sklone bakterijskim upalama i aknama, kao i za gljivična oboljenja kože. Vlaži sve tipove kože. U kombinaciji sa hidrolatima nerolija i bušina izuzetno je dobar za negu kože sa proširenim porama. Izvrstan je za losione posle brijanja, te u oblozima za oči kod čmička kao i bakterijskih i virusnih infekcija.

Osim za primenu u nezi kože, gde hidrolati služe kao tonici i losioni ili kao “ vodena faza ” pri spravljanju krema, upotrebljavaju se i u limfnoj drenaži.