Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Aromaterapija

Aromaterapija

Aromaterapija, (grčki aroma – miris, therapia – lečenje, doslovno znači lečenje mirisom),  je drevni način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja. Aromaterapija je kontrolisano korišćenje eteričnih ulja, kako bi se uravnotežilo i unapredilo zdravlje tela,uma i duha.

Aromaterapija je blaga ali efikasna metoda prirodnog lečenja, koja tretira fizičku, ali i psihičku, mentalnu i emotivnu  stranu zdravlja, koriščenjem prirodnih etarskih ulja. Predstavlja alternativnu metodu lečenja manjih zdravstvenih problema, koja ima brojne biohemijske potrvde dejstva i dokazan efekat na mentalnom nivou.
Aromaterapija može biti i dobra prevencija oboljenja (pr: antiseptičko dejstvo), a mnogima je deo stila života (zdravo, prirodno, biljno…).

Aromaterapija uz pomoć eteričnih ulja deluje na fizičko telo, emocije, um i dušu. Dakle, aromaterapeut posmatra čoveka kao celovito biće, a ne kao odvojene organe.

  • U fizičkom smislu ulja deluju na način da uklanjaju ili smanjuju bolove, razne upale.
  • U emotivnom smislu ulja deluju na taj način da stimulišu, relaksiraju i balansiraju emocije.
  • U mentalnom smislu eterična ulja bistre misli, jačaju koncentraciju, poboljšavaju kvalitet misli i pamćenja.
  • U duhovnom smislu podstiču intuitivnost, kreativnost i bude u čoveku svest o povezanosti sveta.

Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom telu i kada su emocije izbalansirane, automatski se deluje i na kvalitet misli i stanje duha. Umeće aromaterapije sastoji se u pravilnom odabiru ulja, koja će najviše odgovarati i pomagati klijentu u njegovom isceljivanju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže. Najviša dobrobit klijenta je cilj aromaterapije. Eterična ulja su medij kroz koje deluje aromaterapeut. Svojom energijom deluju na energetski sklad tela, tako što podižu energiju tela.

Eterična ulja koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela. Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom telu i kada su emocije izbalansirane, automatski se deluje i na kvalitet misli i stanje duha.
Najčešći oblik aromaterapije je terapija dodirom. Ta metoda kombinuje fizička i emocionalna dejstva masaže sa lekovitim i psihoterapijskim karakteristikama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, aromaterapija čak uspešno leči mnoge manje poremećaje.

Primenjuje se u lečenju PMS (predmenstrualnog sindroma) i poremećaja u menopauzi. Takođe može olakšati blaže oblike depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje, bolove u mišićima i dr. Koristi se i u preventivne svrhe, za dobar izgled i prijatan miris, za opuštanje i prijatnu atmosferu.

U aromaterapiji je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže. Veoma važna osobina eteričnih ulja jeste i njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine.

Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje.

Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Nema loših nus pojava, jer ulja uništavaju štetne klice, ali ne oštećuju tkiva organa i nervne ćelije.

Tretman aromaterapije se sastoji od razgovora, opuštanja, masaže, vežbi disanja i tehnika kreativne vizualizacije. Sprovodi se  zajedno sa kućnom primenom aromaterapije (inhalacije, kupke, komprese).

Osnovna načela aromaterapije

  • Holistički pristup čoveku – aromaterapija se bavi čovekom, njegovim fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim potrebama.
  • Aktiviranje psihološko – imunoloških mehanizama koji ce pomoći čoveku da iz stanja bolesti pređe u stanje zdravlja.
  • Očuvanje psihofizičke ravnoteže.

Mnogi od nas usled nagomilanog stresa, te raznih životnih tegoba ulaze u emotivno-fizički disbalans koji snažno deluje na naše zdravlje.
Budući da tada nismo u ravnoteži sa onim što nas okružuje, postajemo fizički, mentalno i emocionalno bolesni.

Ono što nas može vratiti u stabilnost i životnu harmoniju je primena aromaterapije.
Prava aromaterapija nije samo korišćenje proizvoda koji imaju miris.
Samo najkvalitetnija esencijalna ulja treba da se koriste u aromaterapiji.
Čista esencijalna ulja iz biljaka ne smeju biti razblažena dodavanjem  sintetičkih supstanci i moraju se pojaviti u krajnjem proizvodu u količinama koje se smatraju terapeutskim.
Sintetička mirisna ulja nisu odgovarajuća za aromaterapiju.
Dobro uvežban aromaterapeut radi sa klijentom tako što bira mešavinu ulja koja najbolje odgovara klijentovim potrebama.
Npr. da bi tretirali bol u mišiću efikasnije, potrebno je upotrebiti mešavinu ulja koja će osloboditi mišić tenzije i uticati na klijenta emotivno i mentalno da bi otkrili uzrok mišićne tenzije.
Aromaterapija je u svetu vrlo poznata i priznata, a kod nas svakim danom sve više napreduje u prevenciji mnogih problema i pomoći u izlečenju mnogih bolesti.