Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Prirodni parfemi

Prirodni parfemi

Na prvi pogled jednostavna definicija parfema kao smese eteričnih ulja i isparljivih aromatskih komponenti, fiksativa i otapala, koja se upotrebljava na ljudskom telu ili predmetima radi davanja prijatnog mirisa, skriva hiljadugodisnje nataloženo  ljudsko iskustvo  i vekove istraživanja.

Male bočice s mirisima nalazimo u arheološkim nalazištima iz bronzanog doba. Vrlo rano su ljudi otkrili uzročno-posledičnu vezu između nečijeg karaktera i mirisa, između različitih dogadjaja i mirisa. Prvi parfemi se dobijaju  paljenjem smola posebnog drveća s područja Afrike i Arabije, a da bi njuhu bili privlačniji s vremenom se dodavalo različito mirisno bilje.
Još od vremena starog Egipta parfemi su integralni deo ljudske kulture, a koristili su se isprva za verske obrede. Egipatska paleta mirisa osvojila je stare Rimljane, koji su se kupali u mirisnim kupkama s aromatičnim uljima i na telo još nanosili različite mirise i mirisne pudere. Bio je to deo i svakodnevnog rituala cara Nerona, koji je goste razuzdanih zabava prskao parfemima. Te su navike koricenja mirisa prihvatale i nove generacije, ali ne više samo u zemljama Sredozemlja. Gradila se tako hiljadugodisnja istorija parfema, koji se mogu podeliti u nekoliko temeljnih grupa:
Citrusi
Cveće
Drveće i mahovina
Hemijske komponente
Napici
Neorganske prirodne komponente
Slatkiši
Smole i balzami
Travnate i zelene komponente
Voće, povrće, plodovi
Začini
Životinjske komponente
Danas u svetu postoji oko 11 hiljada različitih industrijskih parfema koje proizvodi oko 5 hiljada većih proizvođača. Međutim, miris može postati i mnogo više od industrijske rutine. On može biti maksimalno prilagođen  vama, može svedočiti o vama jednako kao i vaša vizitkarta, kao odeća, on može biti vaše specijalizovano komunikacijsko sredstvo, poruka, gest napravljen upravo po vašoj meri.
Drevni  egipatski  miris Kyphi, napravljenu je  od 20  sastojaka, koji su egipatski svestenici koristili u ritualima, ali i kao lek i kozmetičko sredstvo. Prirodni sastojci su se  u parfemima koristili sve do sredine 19. veka kada su, po prvi put, u parfemeristiku uvedeni sintetska jedinjenja  koja danas vladaju tržištem. Niz je prednosti koje u odnosu na sintetske imaju prirodni parfemi Prirodni parfemi imaju jednostavne, pročišćene kompozicije pa je lako utvrditi šta sadrže, mnogo su senzualniji od sintetičkih, nisu testirani na životinjama, a određena eterična ulja u njima deluju protivstresno,  i protivdepresivno. Ulje bosiljka, na primer, može ublažiti glavobolje i poboljšati koncentraciju, mažurana ublažiti razdražljivost, dok jasmin, ruža i ylang-ylang imaju afrodizijačka svojstva. Uz eterična ulja tu su i druge vrste prirodnih materijala, poput absoluta i tinktura, koji služe i kao prirodni konzervansi. S druge strane, sintetički mirisi, koji se proizvode od druge polovine 19. veka, sadrže vestačke materije – emulgatore i stabilizatore – koji mogu izazvati alergije. Problem je što proizvođači ne moraju otkriti tačnu recepturu pa u njima može biti i do 200 različitih molekula  potencijalnih alergena. Namenjeni su masovnom tržištu, za razliku od prirodnih mirisa koji često nastaju u tradicionalnim porodicnim  manufakturama, a izdanja su im limitirana i samim tim ekskluzivnija.

Potražnja za prirodnim parfemima je u porastu i u skladu je s trendom povratka prirodi koji ima sve više poklonika. Osobama koje su sklone  da vode  računa o kvalitetu hrane koju svakodnevno unose u organizam i o mogućnostima smanjivanja zagađenja okoline, nije strana ideja o potrebi korišćenja kvalitetnih kozmetičkih i parfimerijskih proizvoda. Sve što nanosimo na kožu ulazi u naš organizam, a prirodni parfemi ne sadrže potencijalno opasne sintetske hemikalije.

U svetu u kome je masovna proizvodnja norma, sve više ljudi, u želji za naglašavanjem identiteta, ceni i traži retke i jedinstvene proizvode. Prirodni parfemi su proizvod koji čini upravo to – naglašava jedinstvenost osobe koji ga nosi. Njihova se popularnost temelji na činjenici da se oni najčešće kreiraju prema izboru, željama i mirisima koje voli osoba za koju su izrađeni.

Još je jedan, manje atraktivan, razlog sve većoj popularnosti prirodnih parfema. To je osetljivost na različite hemikalije koju rastući  nivo zagadjenja okoline  izazivaju kod sve većeg broja  ljudi. Pokušaj smanjivanja unosa u organizam mogućih štetnih jedinjenja (što mogu biti i komercijalni parfemski proizvodi) je logična reakcija.
U poredjenju sa masovno dostupnim, komercijalnim parfemima temeljenim na sintetskim petrohemikalijama, prirodni parfemi su izuzetna raskoš i privilegija.


Prirodni parfemi se po mnogim karakteristikama razlikuju od svuda dostupnih komercijalnih parfema, a logika njihovog korišćenja seže dalje od pukog mirisnog užitka.
Prednosti prirodnih parfema:

  • Naneseni na kožu, prirodni parfemi ne ostaju isti tokom celog svog trajanja, nego se mirisni utisak  menja i razvija.Prirodni parfemi od trenutka svog otvaranja do posljednjih tragova na koži mogu ‘ispričati’ vrlo složene priče. Ako su dobro kreirani i odabrani, neće vas prestati prijatno  iznenađivati tokom celog svog trajanja. Mirisni utisci i slike koje oni bude se smenjuju u harmoničnom sledu i za znalce su pravo uzivanje.
  • Oni ne maskiraju prirodni miris osobe koja ih nosi, nego u interakciji s hemijom kože ističu njegove najbolje kvalitete, stvarajući jedinstven mirisni utisak. Naime, naučna  su istraživanja pokazala da je važno da nam se prirodni miris partnera u budućem roditeljstvu sviđa, a to, umotani u oblake agresivnih mirisa raznih preparata kojima je namena upravo prekrivanje tog mirisa, često saznajemo prekasno da bismo koliko-toliko bezbolno mogli korigovati izbor partnera u tom važnom zadatku.
  • Važno je izabrati partnera čiji je faktor tkivne podudarnosti što različitiji od našeg, jer mešanje različitih faktora čini imunološki sistem delotvornijim, a time i potomstvo zdravijim. Zbog toga je važno da parfem ne funkcionise  poput mirisnog oklopa, nego da se prirodni miris tela može kroz njega ‘probiti’. Prirodni parfemi upravo to omogucavaju.
  • Odabrani prema licnim  mirisnim preferencijama, prirodni parfemi suptilno uticu na emocije i raspoloženje osobe koja ih nosi.
    Rezultati mnogih  sprovedenih istraživanja vrlo precizno upućuju kako koji prirodni mirisni materijal deluje na našu psihu i emocije. Izborom mirisa mi zapravo biramo mešavinu mirisnih komponenti čije nam je terapijsko delovanje potrebno. Zbog toga odabrani prirodni parfem možemo smatrati svojim mirisnim oblačićem podrške i štitom od stresova svakodnevice.
  • Prirodni parfemi se drže uz kožu, nose se tiho, radi ličnog zadovoljstva.
    Diskretna su i sofisticirana mirisna dopuna utisku  koji osobe koje ih nose ostavljaju na svoju blizu okolinu. Noseći prirodne parfeme sigurno nećete vlastitim izborom mirisa ‘gušiti’ sve u širokom krugu oko sebe.

Zbog svog sastava ovi parfemi su najčešće prihvatljiviji osobama osetljivim na različita hemijska jedinjenja.

U svetu raste broj osoba s tegobama koje se svrstavaju u tzv. sindrom višestruke osetljivosti na hemijska jedinjenja. Radi se o nizu nespecifičnih simptoma poput glavobolje, umora, kijanja, vrtoglavice, mučnine, otežanog disanja, lupanja srca, konfuzije, osipa na koži, naglih promena raspoloženja itd. Iako rasprave o tome treba li ili ne te tegobe priznati kao klinički sindrom  traju, činjenica je da u svetu sve češce niču tzv. bezmirisne zone kojima se nastoji pomoći osobama koje pate od spomenutih tegoba, ali i skrenuti pažnju javnosti na problem koji muči sve veći deo populacije.
Prirodni parfemi su prelepih boja: zelenkastih, jantarno-smeđih, zlatno-žutih…
Zbog prirodnog porekla materijala od kojih su izrađeni, ovi parfemi mogu sadržavati biljne boje te voskove i smole u tragovima. Toj činjenici treba prilagoditi način nošenja: nositi ih na koži, a ne prskati po osetljivim komadima odeće.
Posebnu draž ima korišćenje raznih oblika aroma-bižuterije. Još bolja opcija je pustiti kreativnosti na volju i prema vlastitim zamislima izraditi nakit za nošenje mirisa!

Prirodni parfemi ne sadrže sintetske fiksative, pa mogu trajati kraće od komercijalnih. Tu karakteristiku treba shvatiti kao priliku da se zaustavite u dnevnoj jurnjavi i ugrabite malo predaha i mirisnog užitka nanošenjem novog sloja parfema.

Ovi parfemi su prakticniji za osobe koje ne nose jedan te isti parfem u svim prilikama. Zbog nedostatka sintetskih fiksativa njih je lakše ukloniti s kože, pa se tako sledecem parfemu daje prilika da se nesmetano razvija.

 

U nekim poglavljima o prirodnim parfemima korišćeni su tekstovi sa sajta aromaterapija.info, gđe.Slobodanke Poštić,aromaterapeuta