Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Aromaterapija za mame i bebe

Aromaterapija za mame i bebe

Uvek ima puno pitanja da li se aromaterapija može i sme primenjivati na deci, a pogotovo bebama.  Bebe vrlo dobro reaguju na aromaterapiju i korišcenjem brižljivo odabranih preparata možete doneti puno blagodati svom detetu.

Nisu sva eterična ulja primenjiva za decu, pa je uvek važno znati šta se sme i u kojoj količini koristiti. Uvek treba imati dozu opreza jer ne samo da ne smete koristiti sva eterična ulja ili hidrolate za svoje dete, nego se greške ponekad događaju i nenamerno. Zato, dobro označite svoje bočice i držite ih negde gde  ih deca ne mogu dohvatiti.
Postoji izreka u aromaterapiji: „Manje je više“, ali i dodatak ovoj izreci „Ako niste sigurni, nemojte!“

Aromaterapija je nežna metoda održavanja zdravlja, lepote i dobrog stanja. Njena primena dobrodošla je odraslima i deci. Na jednostavan način, uz poštovanje osnovnih pravila aromaterapije, možemo je uključiti u život svake porodice.
Esencijalna ulja pročišćavaju vazduh, stvaraju prijatnu atmosferu, a ako ih razredimo u biljnom, hladno ceđenom ulju, dobićemo potpuno prirodne preparate za negu kože.

Evo male palete esencijalnih ulja koja mogu koristiti mame, trudnice, dojilje, bebe (od šest meseci pa nadalje) i deca:

Mandarina (Citrus reticulata) – ulje radosti i smeha, prijatnog, prepoznatljivog mirisa dobrodošlo je u svakoj svetiljci, difuzeru, kupki… Podstiče dobro raspoloženje i kreativnost, uklanja nervozu i napetost. Odlična za stvaranje vesele, ‘rođendanske’ atmosfere.

Lavanda (Lavandula vera, Lavandula angustifolia) – eterično ulje koje je sveprisutno u aromaterapiji. Deluje regenerišuće na kožu, koristi se za opuštanje, spušta krvni pritisak, može se u malim količinama naneti nerazređena na kožu (kod kućnih opekotina, ugriza komaraca i sl.).

Nemačka kamilica (Chamomilla recutita) – plemenito eterično ulje izraženog potivupalnog delovanja, prava blagodat za negu osetljive kože.

Ravensara (Cinnamomum camphora) hemotip cineol – jedno od najjačih antivirusnih eteričnih ulja koje se koristi kao prevencija za tegobe disajnih organa: olakšava i produbljuje udisaj, pročišćava vazduh. Koristi se za tretiranje nesanice i napetosti.

Kupanje, kozmetika, pelene

 

Pre nego što počne dohrana, bebu nije potrebno kupati s nekim šamponima, kupkama i sl. Naročito izbegavajte sapune, koji isušuju kožu i mogu izazvati iritacije (tu spadaju i dečiji sapuni). Sasvim je dovoljno bebu kupati u čistoj vodi, a za dodatnu negu možete u vodu dodati ili jednu supenu kašiku hidrolata rimske kamilice (umiruje kožu, a ima i umirujuće delovanje – idealno za kupke pre spavanja) ili nekoliko kapi biljnog ulja badema (hrani i neguje kožu). Kada počne dohrana, možete polako uvesti i neke šampone, ali pazite da su blagi, odgovarajućeg pH, te da ne sadrže štetne dodatke poput parabena, silikonskih ulja i sl.

Nakon kupanja, dobro je negovati kožu tela nekim biljnim uljem, koje uvek treba biti hladno ceđeno i nerafinisano. Klasično ulje koje se koristi za bebe je badem, koje je stabilno (neće brzo užegnuti), i sadrži niz vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Naravno, možete koristiti i neka druga biljna ulja poput avokada ili marelice. Shea maslac je odličan izbor za suvlju kožu, a za lakše korišćenje preporučujemo da ga izmešate s nekim „tečnim“ biljni uljem poput (opet) badema.
Ne zaboravite, bebama je naročito prijatno  ako nakon kupanja dobiju i kratku masažu.
Kod temenice, koristite ista ulja kao i za negu tela, uz eventualni dodatak biljnog ulja jojobe. Namažite glavicu, ostavite nekoliko minuta i dobro pročešljajte.
Za decu iz vrtića i školsku decu postoji  opasnost od infekcije vaškama. To možete sprečiti ukoliko dodate u šampon za kosu eterično ulje čajevca. Za  jednu dozu šampona potrebno za jedno pranje kose dodajte jednu kap čajevca i izmešajte prstom, te tom mešavinom operite kosu detetu.

Dobra alternativa klasičnim vlažnim maramicama za čišćenje guze su hidrolati. Za ovu primenu možete koristiti hidrolat rimske kamilice i/ili lavande. Najjednostavniji način korišcenja: izmešajte 10% hidrolata i 90% vode, tu mešavinu stavite u bocu s pumpicom. Time namočite komadić vate i obrišite guzu bebi. Prema potrebi, dodatno obrišite guzu suvom vaticom/pamučnom krpicom.
Nakon toga nanesite lanolinsku kremu, koju možete vrlo lako i jednostavno napraviti sami. Izmešajte lanolin, biljno ulje i hidrolat rimske kamilice ili lavande u jednakoj razmeri i dobićete prirodnu, kvalitetnu lanolinsku kremu. Za problematičnu kožu (iritacije, ekcemi, crvenilo i sl.) možete koristiti lanolinsku kremu s dekspantenolom.