Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Zanimljivosti

Mirisi i posao

jul 19, 2012 u Zanimljivosti | 0 komentara

Mirisi i posao

Izloženost prijatnim mirisima na poslu značajno povećava nivo radne sposobnosti. Ugodan miris poboljšava kreativnost i rešavanje problema!

Jedna japanska kompanija koristi miris limuna kako bi stimulisala svoje radnike na početku dana, cvetni miris za održanje koncentracije u sredini radnog dana, i “drvene” mirise kao kedar  protiv umora uveče.

U luksuznim automobilima Nissana aromaterapija

maj 31, 2012 u Zanimljivosti | 0 komentara

U luksuznim automobilima Nissana aromaterapija

 

Automobilska fabrika Nissan se u kabine luksuznih  modela svojih automobila sprema ugraditi napravu koja, kontrolom učestalosti i dužine treptaja, konstatuje umor i mogućnost da vozač/ica zadrema, pa u prostor ispušta mešavinu eteričnih ulja kefaličnog, stimulativnog delovanja.

Takva mešavina osvežava, podiže koncentraciju i održava paznju.

 

Preuzeto sa  aromaterapija.info 

Salvador – Zaštita zdravlja eteričnim uljima

maj 31, 2012 u Zanimljivosti | 0 komentara

Salvador – Zaštita zdravlja eteričnim uljima

U siromašnim poljoprivrednim područjima Salvadora u kojima nema organizovane lekarske pomoći je, u okviru projekta održivog razvoja, angažovana mreža volontera koji analiziraju i implementiraju terapije utemeljene na tradicionalnim postupcima.

Koriste se znanja o lekovitim svojstvima biljaka dostupnih na terenu i eteričnih ulja koja se proizvode u jednostavnim poljskim destilerijama.
U praksi se koriste sljedeća eterična ulja:

 • kod infekcija disajnih puteva – Lippia graveolens
 • kod infekcija probavnog sistema – bosiljak, kardamom, đumbir, ulja lokalnih vrsta metvice
 • kod kožnih infekcija, gljivičnih oboljenja – palmarosa, Myroxilum balsamum, var. pereirae
 • kod tegoba gornjih disajnih puteva – Eucalyptus globulus
 • kod upalnih stanja – limunska trava (C. citratus), Lantana camara
 • kod imunodepresivnih stanja – vetiver
 • kao anitseptik – Citrus latifolia var. persian
 • kao antidepresiv – Pinus sp.

Voditelji projekta smatraju da je primena lokalnih eteričnih ulja jedino moguće rešenje za održavanje i zaštitu zdravlja stanovništva siromašnih seoskih područja zemalja u razvoju.

Tokio – Aromaterapijske kabine uz puteve

maj 31, 2012 u Zanimljivosti | 0 komentara

Tokio – Aromaterapijske kabine uz puteve

Stanovnici Tokija koji se u saobraćaju iznerviraju preko granice razumne za siguran nastavak vožnje, mogu odnedavno spas i smirenje potražiti u kabinama smeštenim uz puteve.

U njima mogu izabrati neku relaksirajuću mirisnu mešavinu za brzo opuštanje, udisati nekoliko minuta i zatim smireno nastaviti vožnju.

Aviokompanije praktikuju u poslovnoj klasi aromaterapiju

maj 31, 2012 u Zanimljivosti | 0 komentara

Aviokompanije praktikuju u poslovnoj klasi aromaterapiju

Dugotrajni letovi u tesnim avionskim kabinama u kojima je vazduh ustajao i suv, uz perspektivu neminovnog jet laga pri menjanju vremenskih zona, nisu baš slika nekog luksuza i poželjne situacije.

U sve žešćoj borbi za putnike, aviokompanije su počele koristiti prednosti koje daje primena eteričnih ulja. U kabinama aviona nekih kompanija se danas može osetiti miris raspršenih eteričnih ulja koja deluju antiseptično, relaksirajuće i ublažavaju posledice jet laga.

Osim toga, neke kompanije svojim putnicima poslovne klase (po sistemu: koliko para toliko olakšanja) na izlasku uručuju poklon u obliku «After Flight Regulator»-a, tj. komplet od dve  bočice s mešavinama eteričnih ulja čijom je primenom biološki sat prirodnim sredstvima moguće prilagoditi lokalnom vremenu.