Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Mirisne zanimljivosti

Mirisne zanimljivosti

Legenda kaže da je Kleopatra zavela Marka Antonija tako što ga je dovela u sredinu gomile ružinih latica. Od tada, ljudi se parfimisu kako bi privukli pažnju, ili makar izbegli neugodnim mirisima ugroziti  druge.

Ove godine u svetu će se potrošiti milijarde na mirise koji će revitalizovati, provocirati i uzbuđivati. Istražujući kako miris utiče na naš um i telo, naučnici su otkrili da mirisi na nas vrše mnogo više uticaja nego što se ranije mislilo.

Mirisi i sećanja

Mirisi mogu uticati na nas i pre nego što se rodimo. Prema istraživanju Centra za čula u Philadelphiji, mirisi mogu uticati na nas dok se nalazimo u majčinoj utrobi, u zavisnosti koje mirise unosi naša majka. Izloženost mirisima dok se još nalazimo u materici može uticati na našu sklonost mirisima u kasnijem životu.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se gosti koji su bili pozvani na ručak/večeru ili možda samo na kafu, pre odlaska časte vrlo važnim obredom – ponudom mirisa. Poseta  se ne smatra završenom ako nije bio ponuđen mirisni užitak.
Moderna kutija s mirisima sadrži nekoliko bočica s parfemima, staklene aplikatore, kutijice .Najpre se u krug dodaju bočice s parfemima i gošće aplikatorima nanose parfem. O vrsti parfema zavisi gde će biti nanesen (vrat, uši, pregibi… ).
Nakon što su sve gošće imale priliku upotrebiti parfeme, iznosi se kadionik s mešavinom kadova položenih preko žeravice. Kad dim postane dovoljno gust domaćica ga dodaje gošći s desne strane i kadionik obilazi krug. Gošće stavljaju kadionik pod svoje velove da bi namirisale lice i kosu, te puštaju da mirisni dim prožme njihovu odeću. Kad kadionik završi krug, poseta je gotova i gošće se opraštaju i odlaze.
Pri dolasku su gošće stigle namirisane svojim najboljim parfemima da bi tako izrazile poštovanje prema domaćici. Iz njezine kuće odlaze promenjenog mirisnog profila, namirisane najboljim mirisima iz zbirke svoje domaćice, čime je ona pokazala svoje poštovanje prema njima. Satima nakon poseta će gošće biti okružene oblačićem mirisa koji će podsticati komentare. Poznanici će se raspitivati gde su bile kad tako fino mirišu. Što su finiji mirisi kojima je domaćica počastila svoje gošće, to je njezin ugled i društveni prestiž veći.
Budući da žene i muškarci obično dolaze u goste i jedu odvojeno, ritual zajedničkog užitka u mirisima će, najčešće u obliku kadova, svojim gostima ponuditi i domaćin.

Mirisi i horoskopski znakovi


Godine proučavanja uticaja horoskopskih znakova na ljude uočila je neke pravilnosti između horoskopskih znakova u kojem je neko rođen i mirisa koje voli.

Ovan je znak koji voli da dominira, kao i ostali pripadnici vatrenih horoskopskih znakova. Dosta je probirljiv, pa u skladu sa tim i njegov miris mora biti savršen, energičan, dominantan i zavodljiv. Voli mirise duvana, muškata, ruže, cimeta, crnog bibera, limete i narandže. Ovan je i vrlo ozbiljan i nije raspoložen za eksperimentisanje i preteranu ekstravaganciju, već će se uvek najpre odlučiti za klasiku.

Bik kao snažan i oštrouman znak, a pre svega znak koji zna što hoće, voli mirise koji ostavljaju utisak. Nije im primat ostavljati mirisni trag za sobom, već mirisati pre svega čisto, a onda kvalitetno i nenametljivo. Arome koje im najviše odgovaraju su mirisi lavande, pačulije, jasmina i vanile koje u obrisima kriju snagu mošusa.

Blizanci iako jedan od prilično neodlučnih i znakova nestalnog duha, ne vole menjati svoj miris kada se konačno odluče što je to što im najviše odgovara. Vole voćne i mirise na bazi citrusa, ali prijaju im i mirisi lavande, mente, prolecnog cveća. Pošto su vrlo energični i aktivni jedan od primata im je dugotrajnost parfema koji nose, tako da njihova mirisna nota mora biti postojana na koži makar onoliko koliko je njihovo telo aktivno.

Rak je veliki sanjar i umetnik. Stoga mu odgovaraju mistični i zavodljivi mirisi, u isto vreme osvežavajući i oni koji ostavljaju utisak. Kompleksnost svoje ličnosti, Rak će često reflektovati kroz svoju odeću, ukus za hranu, mirise. Fantastični miris jasmina, lavande i irisa su definitivno njegove mirisne note. Najviše vole mirisati na prirodno, sveže, ali u obrisima tajanstveno i nedokučivo.

Lav  znamo kakav je i koliko voli da dominira. Verovatno jedan od najdominantnijih i najsnobovskijih znakova, voli glamur, skupu garderobu, hranu, kozmetiku i dakako skupe parfeme. I pored njegove zaslepljenosti skupim stvarima, on je u suštini tradicionalist, voli i konzumira samo proverene brendove i ne voli mnogo eksperimentisati i istraživati. Poput Ovnova i Lavovi vole čitavu sobu ispuniti svojim mirisom, ali čak i po cenu toga da negovoj okolini pozli od intenziteta njegovog mirisa. Snažni miris mošusa pomešan sa pačulijem je njegov omiljeni za noćne avanture, ali lav ima trenutke i kada želi nešto smireniju varijantu pa se odlučuje za vanilu, jabuku, kamilicu ili cimet.

Devica je mirna, ali velik perfekcionist. Kao individualci njihov ukus za parfeme je vrlo specifičan. Vole mirisati drugačije i da ljude oko sebe ne ostavljaju ravnodušnim. Najviše im odgovaraju mirisi neobičnog cveća, voća, cimeta, lavande, pačulija i vanile. Nije im toliko bitna marka, koliko im je stalo do toga da parfem koji nose bude apsolutno onakav kakav se njima dopada u svakom i najnežnijem obrisu.

Vage kao vrlo oprezan i umeren znak ne vole mnogo eksperimentisanja kad su mirisi u pitanju. Žene i muškarci rođeni u ovom znaku najradije se odlučuju za klasične mirise, pomalo ozbiljne, ali definitivno one koji ostavljaju utisak i po kojima bi ih okolina mogla zapamtiti. Skloni su i tome da godinama ne menjaju parfem i privrženi su određenoj noti koja im se dopada. Vage su i jako izbirljive i njihovom istančanom ukusu i umetničkoj prirodi zaista se ne može sve dopasti, pa su i kada je odabir parfema u pitanju vrlo stroge.
Škorpija je jedan od najerotičnijih i najsenzualnijih znakova zodijaka. Po svojoj prirodi i unutrašnjoj strukturi vole lepe stvari, lepotu i uživanje bez kompromisa, a igra zavođenja im je često razlog zbog kojeg dišu. Samim tim, mirisi koje okolina širi u njihovom prisutnosti moraju biti apsolutno savršeni. I muškarci i žene su vrlo zahtevni po pitanju odabira mirisa, pa ćete škorpiju najčešće osetiti na najkvalitetnije, najskuplje i najlepše parfeme, one koji zavode, pozivaju na seks. Takođe, škorpija voli slatke i teške mirise koji se dugo zadržavaju na koži, mirise koje će ostaviti u tragu za sobom kada hodaju ulicom.

Strelac je vesele i vetropirske prirode, pun energije, životne radosti i optimizma, pa bi kao takav mogao biti idealan za reklamnu kampanju gotovo svih parfema. On voli da istražuje  i isprobava  nove stvari, spreman je iskusiti sve od života, a mirisi su mu izuzetno važni. Voli energične, slatke ali lepršave parfeme, one koji će se uklopiti u njihov karakter i dinamičan način života. Nije mu od najveće važnosti da parfem bude skup, pa ćete strelca često videti da kupuje u ‘low budget’ parfimerijama ili tržnim centrima. Budući da uvek voli lepo mirisati, čak i kada ide baciti smeće, Strelac troši ogromne količine kozmetičkih preparata, naročito parfema.

Jarac je tradicionalista  i po pitanju parfema se ne razlikuje mnogo od Vage. On voli klasiku, skupe i proverene mirise, ne voli mnogo eksperimentisanja s tim kako će ga okolina doživeti. U tom smislu najviše mu odgovaraju suptilni klasici koji nikada ne izlaze iz mode i koji uvek mirišu skupo i dostojanstveno. Pored toga, jarčevi su vrlo izbirljivi i uvek će radije kupiti jedan skupi parfem godišnje nego pet jeftinijih tokom meseca. Ne vole preterivanje i na njima nikada nećete odmah osetiti parfem, a o ostavljanju tragova na ulici da ne govorimo. Nekoliko kapi na vratu ili iza ušiju, Jarac smatra sasvim dovoljnim za odličan utisak  kod okoline ili suprotnog  pola. Veliki je čistunac i ne prelazi neke zacrtane granice čak ni kada su u pitanju neke, naizgled, nevažne stvari kao što je odabir parfema.

Vodolija  je vrlo specifičan znak i po svojoj neobičnoj prirodi i karakteru pravi razne odabire u životu. Isto je i kada su parfemi u pitanju, pa slobodno možemo reći kako će se najneobičnije i najegzotičnije mirisne note, naći upravo u kozmetičkom ormariću Vodolije. Strasne i pomalo ‘pomaknute’ vole mirise koje neki čak smatraju neugodnim kao što su miris crnog bibera, paprike, krastavca, ali podjednako uživaju i u kiselkastim mirisima poput limunove trave, zelenog čaja, narandže, grejpfruta. Žene su izuzetno slobodne i hrabre i vrlo često biraju mirise koje ostali znaci nikada ne bi, pre svega zbog toga kako će okolina reagovati na njih. Vodoliju jednostavno nije briga, ako je to nešto u čemu one uživaju.

Ribe kao emotivci i umetničke duše, takođe vole neobične stvari oko sebe pa i mirise i ukuse. No, Ribe ipak nisu toliko ekscentrične kao Vodolija kada je odabir parfema u pitanju i čini se da tome i ne pridaju neku veliku pažnju. Vole izgledati i mirisati lepo, ali im je to ipak drugorazredna stvar, pa će se odlučiti za neku sasvim običnu i reklo bi se, skromniju mirisnu notu i parfem koji ne privlači toliko pažnje okoline. Najviše vole cvetne mirise, ali  one neuobičajene poput mirisa zumbula, đurđevka, ruzmarina, a vrlo im je ugodan i miris tamjana, duvana i trave.