Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Impatiens

Impatiens  preparat je za sve one koji su brzi u razmišljanju i delanju, sve bi da obave jako brzo bez velikog razmišljanja. Stalno su pod vremenskim pritiskom tako da bi najradije sve da
obave brzo i bez bespotrebnog otezanja. Iritiraju ih osobe koje su sporije od njih u rezonovanju i delovanju; u takvim situacijama pokazuju jako malo strpljenja i razumevanja jer je to za njih jednostavno gubljenje vremena.Sve će učiniti da ih ubrzaju i pokrenu.Najradije će sve sami uraditi zadržavajući svoje misli za sebe jer tako mogu da zadrže ustaljeni tempo.Toliko su nestrpljivi da često dovršavaju tuđe rečenice.U slučaju kad se razbole sve će učiniti da što pre ozdrave. Ne uklapaju se dobro u grupe jer ne prihvataju pravila. Ne podnose rutinu. Misle da je sve najbolje kad se uradi na njihov način, samo da ne bi zavisli od tuđeg tempa. Ne podnose da izgube ni minut svog vremena. Često su inteligentniji od proseka. Ne podnose da budu bolesni i u stanju su da se kljukaju lekovima.

Osnovne karakteristike su: nestrpljenje, blaga  razdražljivost i preterane reakcije. Brz govor, brze misli, nervoza, nestrpljenje, nemir, poremećaji sna, površnost, nemaju sklonost za timski rad, jaka potreba za nezavisnošću, tikovi, nemir tela koji se najače manifestuje u sedećem položaju jer ni tada ne miruju u potpunosti već cupkaju nogama, dobuju prstima po stolu, lako se naljute ali ih to ne drži dugo, najradije bi sve uradili u isto vreme.Od fizičkih simptoma se najčešće žale na iznenadne kožne osipe od nervoze, svrab, disfunkcija štitne žlezde, nervoza i unutrašnji nemir.

Deca se često nalaze u ovom raspoloženju, ne mogu da čekaju, sve hoće odmah. Kad idemo  sa njima u kupovinu znaju da plaču, cmizdre, mrzovoljni su jer nemaju strpljenja da sačekaju odrasle. Nisu u stanju da sede  mirno duže od pet minuta…

Impatiens pomaže osobi da shvati da ima dovoljno vremena, da ne kasni, da će sve stići da obavi na vreme. Opušta osobu tako da ona može da uživa u danu i sitnicama. Počinje da živi sa drugima i da prihvata njihov sporiji tempo. Vreme počinje da dobija novu dimenziju, sporiju – dani više ne proleću.
Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Impatiens:
anksioznost, agresivnost, bes, nervoza, kašalj, promuklost, zevanje, mučnina, podrigivanje, bulimija, dijareja, angina pektoris, hipertenzija, moždani udar, arterijska skleroza,  svrab kože, napetost mišića, nesanica, prevremena ejakulacija, visoka temperatura, stres, ukočen vrat, nesanica, trapavost.