Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Čišćenje kristala

Čišćenje kristala

Većina kristala i poludragog kamenja u nakitu ili u slobodnoj formi s vremenom pokupi negativnu ili nepoželjnu energiju. Upijaju energiju iz okoline i reaguju na energiju iz okoline. Jedini, za koje podaci govore da ne upijaju negativnu energiju i da ih nikada nije potrebno čistiti (prazniti) su citrin, kijanit, azeztulit i super sedam.

Kristali koji se koriste u kristaloterapiji za isceljivanje (koji se stavljaju na bolesna mesta na telu i na blokirane čakre) trebaju se čistiti i prazniti od negativne energije posle svake terapije. Kristal koji se kupi, pronađe, nasledi mora se obavezno najpre očistiti jednom od tehnika čišćenja, jer nije ga dovoljno samo na kratko isprati u vodi.
Ovde ćemo nabrojati i opisati uobičajene tehnike čišćenja i pražnjenja kristala, te vraćanje njihovog sjaja i vibrirajuće energije. Neke su tehnike složene i traju duže, a neke su izrazito jednostavne i brze. Koristite onu koja vam najviše odgovara i koja je najbolja za vaše kristale.

Slana voda: ovo je popularan način čišćenja kristala, ali nije baš preporučljiv i ako ga uopšte koristite, budite pažljivi i ne ostavljajte ih u vodi duže nego što je potrebno. Trebate biti sigurni da vaš kristal nije porozan ili mekan, tako da ga slana voda ne bi uništila. Slana voda može ući u strukturu nekih kristala i na taj ih način oštetiti. Neki kristali koji ne podnose baš najbolje slanu vodu su: kalcit, karneol, hematit, labradorit, lepidolit, magnetit, angelit, fluorit, moldavit, opal, tirkiz, grozdovi većine kristala.

Morska so: kristale možete staviti i u grubu morsku so na 24 sata kako bi ih očistili. U vlažnim područjima morska so može ponekad stvoriti iste probleme kao slana voda. So se zaglavi u pukotinama kristalnih grozdova i u kombinaciji s vodom u vazduhu uzrokuje pucanje grozda.

Sunce ili Mesec: zrake sunca i meseca su energizirajuće i jako pročišćavajuće, kao i aktivatori energije. Kristalima je veoma korisno stavljanje na sunčevo svetlo (jutarnje ili kasno poslepodnevne zrake) ili na mesečinu za vreme punog meseca. Ali i ovde ima jedno upozorenje, nekim kristalima izbledi boja na suncu, a to su: ametist, celestin, opal, tirkiz, ružičasti kvarc, fluorit, dimni kvarc (ima ih sigurno još). Ako niste sigurni i imate dilemu, jednostavno upotrebite mesečinu. Napomena: citrin takođe gubi boju na suncu, ali njega nije niti potrebno puniti.

Zakopavanje u zemlju: zakopavanje kristala u zemlju vrlo je lekovito i pročišćavajuće. Posebno jednostavan način i odgovara svim kristalima, s ovom tehnikom ne možete pogrešiti. U zemlji su nastali, u zemlji su rasli; ona ih pročišćava, regeneriše njihovu energiju i vraća sjaj. Naravno, ako ih zakopavamo u dvorištu bilo bi dobro na neki način označiti to mesto, jer sigurno ne želite prekopati pola dvorišta kako bi ih našli. Preporučeno držanje kristala u zemlji je 48 sati, a za zakopavanje može vam poslužiti tegla za cveće napunjena sa zemljom, bez cveća.

Dimljenje: ovo je jedna od bržih tehnika pročišćavanja kristala i odgovara svim kristalima. Posebno je pogodna za prirodne forme grozda i geode, jer ih ne oštećuje. Više puta prođete kroz dim goruće kedrovine, žalfije, tamjana ili mirisnog štapića. Štapići sa veštačkim  mirisima nisu primereni, jer ne čiste potpuno i brzo, ali su zato  štapići poput Nag Champa, Sandala, Darshana,izvrsni. Možete čistiti odjednom i više kristala, a štapić upalite tako da ih obavija dim.

Tekuća voda: Brza tehnika čišćenja je i stavljanje kristala na 10-ak minuta ispod mlaza tekuće mlake vode. Ne bi trebala biti niti prehladna niti vrela, jer može oštetiti kristale. Geode i grozdovi su forme kojima ne odgovara čišćenje tekućom vodom, jer im se može odlomiti deo i mogu se mrviti. Ova tehnika je dobra skoro za sve kristale, osim: hematit, tigrovo gvožđe, malahit, tirkiz, azurit, magnetit. Ove kristale možete samo na kratko isprati ako se zaprljaju, a nakon toga dobro ih osušiti ili obrisati pamučnom krpom i svakako izbegavati duži kontakt s vodom.

Reiki: reiki tehnika pročišćavanja kanališe univerzalnu energiju i čisti kristal od negativnosti i neželjenih energija. Kristal se tretira kao svako drugo biće koje treba lečenje, dakle, usmerimo svoju nameru prema izlečenju kamena od bilo kojih negativnosti.

Čišćenje drugim kristalom: Neki kristali mogu očistiti druge kristale od negativne energije. Kristal koji trebamo očistiti stavimo pokraj kristala „čistača“ i ostavimo ih zajedno na 24-48 sati. Nama poznati kristali „čistači“ su: kvarcni kristal (gorski kristal), ametist (u formi grozda i ametist „spirit“), selenit.

Cvetna voda: Stavimo kristale u vodu sa laticama ruže, narandžinog cveta ili jasmina na 24 sata. Važe iste mere opreza za kristale koji ne podnose dobro vodu.

Koju god tehniku izaberete, tačno vremensko trajanje pročišćavanja kristala zavisi od stanja kristala i od vašeg ličnog osećaja. Ipak, nemojte da vam“brže tehnike“ traju kraće od 10min.