Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Masaža eteričnim uljima

Masaža eteričnim uljima

Eterična ulja se u kombinaciji s biljnim uljima nanose posebnim masažnim pokretima na telo osobe, pri čemu eterična ulja ulaze kroz pore kože u krvotok, tkiva i prenose se po celom telu, gde nastavljaju da deluju na pojedine organe, tkiva te na hormonski i nervni sistem. Aromamasaža je samo deo bogatstva aromaterapije, no primenjena i samostalno, nosi brojne pozitivne učinke.

Eterična ulja takođe deluju svojim mirisom i na emocije i duh. Specifični pokreti aromamasaže imaju pozitivne učinke na podsticanje cirkulacije krvi i limfe, a time i na eliminaciju nakupljenih toksina i opuštanje mišića i vezivnog tkiva.

Uz sinergiju ugodnog ambijenta, muzike, tišinu, terapeutski učinak ljudskog dodira te empatiju terapeuta i sposobnost slušanja klijenta pre i nakon tretmana, klijent će se opustiti, te se osećati rasterećeno i fizički, emocionalno, mentalno i duhovno obnovljeno.

Dobrobiti aromaterapeutske masaže:

 • poboljšava cirkulaciju krvi i stimulise limfu te time pomaže izbacivanje štetnih materija iz tkiva
 • poboljšava probavu, sprečava zatvor
 • može sprečiti i ukloniti glavobolju
 • omogućava dubok san i sprečava nesanicu
 • smanjuje visok krvni pritisak
 • osigurava dublje disanje i ublažava disajne tegobe (duboko disanje stvara osećaj  opuštanja čime se smanjuje stres)
 • pokreće encefalin i endorfin, koji su zaduženi za promenu raspoloženja i imaju sposobnost otkloniti bol i poboljšati raspoloženje
 • osećaji zadovoljstva jačaju imunološki sistem, a time i našu odbranu od bolesti.
 • osigurava duboku relaksaciju koja pomaže uklanjanju mentalnog i fizičkog umora
 • oslobađa  nas od hronične napetosti u ramenima, vratu i leđima
 • pomaže u otklanjanju glavobolja čiji je uzrok u bolestima želuca, žučne kese, jetre i pms-a
 • postiže se  dubinska relaksacija organizma na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou.

Iskustva u salonima

Često se događa da u raznim kozmetičkim salonima, nestručne osobe pružaju usluge “aromaterapije” ili”aromamasaže”, što obično uključuje masažu nekvalitetnim biljnim i eteričnim uljima i njihovim neprimerenim koncentracijama.

 

Eterična ulja imaju široki spektar pozitivnog delovanja, ali zbog toksičnosti  pojedinih organskih jedinjenja  u slučaju neprimerenog korišcenja treba ih koristiti uz nadzor ili preporuku školovane osobe.

 

Osim što takva primena eteričnih ulja može biti opasna, ona nema nikakve veze s aromaterapijom, odnosno aromamasažom i njezinim povoljnim učincima koje klijent pri odabiru ovakve usluge očekuje i za koju plate i obično višu cenu nego za uobičajenu masažu.

Kako prepoznati dobru aromamasažu i dobrog aromamasera?

Imajte na umu da je vaše pravo da od zaposlenog u  salonu zatražite na uvid uverenje o osposobljenosti, izdato od aromaterapeutske škole verifikovano od Ministarstva obrazovanja. Zatim proverite kakva ulja koristi terapeut.

Samo hladno cedjena, nerafinisana biljna ulja i eterična ulja za profesionalnu upotrebu koja na bočici imaju navedene detaljne podatke o samom ulju mogu imati aromaterapijske učinke.

Podaci o ulju uključuju latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobijeno, deo biljke iz kojeg je ulje dobijeno, način dobijanja, hemijski sastav te zemlja porekla.

 

Aromamasaže imaju pozitivne učinke na podsticanje cirkulacije krvi i limfe te na eliminaciju nakupljenih toksina i opuštanje mišića.

 

Razna baby ulja, rafinisana biljna ulja ili pak eterična ulja sa sintetičkim sastojcima, mogu na koži i u telu izazvati manje ili veće probleme ili jednostavno ne proizvesti željeni učinak.

Pre same masaže, terapeut se kroz razgovor mora upoznati s vašim opštim stanjem, navikama, postojećim ili preboljenim bolestima, alergijama i drugim aspektima koji bi mogli biti bitni za daljnji tok tretmana. To je potrebno i kako bi mogao odrediti koja ulja koristiti u tretmanu i na koji način.

Intuitivno korišcenje ulja se može primeniti kao dopunski tretman uz osnovni ili ukoliko klijent nema nekih specijalnih zahteva od tretmana, no i u tom slučaju terapeut mora primeniti svoja stručna znanja o specifičnosti svakog ulja i o njegovoj mogućoj toksičnosti.

Ono što vam još može biti bitan pokazatelj osposobljenosti i profesionalnosti vašeg terapeuta je celokupan pristup vama kao klijentu. To podrazumeva svaki trenutak ophođenja prema Vama, od samog ulaska u radni prostor, pružene dobrodošlice, urednosti prostora  i opreme koju koristi, načina komunikacije, činjenice da li se za vreme tretmana javlja na telefon, pokušava pričati s vama u trenucima kada se želite opustiti u tišini i miru masaže.

Iz svega ovde navedenog, jasno je kako i zašto nestručna osoba ne može pružiti aromamasažu, a kamoli aromaterapijski tretman.