Centar za Bahove kapi i aromaterapiju

Aromaterapeutski saveti

Kako birati aroma svetiljku

мај 31, 2012 u Aromaterapeutski saveti | 0 komentara

Najčešći način mirisnog animiranja prostora je korišcenje aroma svetiljke. U njoj svećica zagrejava vodu koja se nalazi u posudi  iznad nje. U vodu se ukapa, u zavisnosti od veličini prostorije, 6 – 10 kapi mešavine eteričnih ulja biranih prema mirisnim naklonostima, odnosno željenim učincima.

Ma koliko Vam se sviđali neki modeli i rešenja aroma svetiljki, kod kupovine pre svega obratite pažnju na sledeće:

  • posuda za vodu treba biti dovoljno velika da voda ne ispari brzo, jer će se u tom slučaju  na dnu posude zapeći ostaci eteričnih ulja. Najbolje je da vode ima dovoljno dok svećica ne izgori, jer ćete verovatno, kad jednom upalite lampu,  zaboraviti kontrolisati  koliko je vode preostalo.
  • razmak između svećice i posude s vodom treba biti dovoljno velik da voda polako isparava, a nikako da vri. Tako će miris eteričnih ulja biti ugodniji i ujednačeniji.
  • možda nije neophodno, ali je svakako praktičnije da posuda bude odvojiva od postolja svetiljke. Ovakvu posudu je lakše čistiti i puniti vodom.

Kako kupovati eterična ulja

мај 31, 2012 u Aromaterapeutski saveti | 0 komentara

Da biste pri kupovini eteričnih ulja imali neke smernice pročitajte savete koji slede:

  1. Ne kupujte ulja na mestima gde se prodaju sva po istoj ceni.
    Zbog različite dostupnosti i vrste sirovina, te količine rada potrebne za proizvodnju pojedinog eteričnog ulja, razlike u cenama su opravdane i mogu biti vrlo, vrlo velike.
  2. Ne kupujte eterična ulja pakovana u plastične ili providne staklene bočice.
    Mnogobrojne komponente eteričnih ulja mogu ulaziti u hemijske reakcije s plastičnim materijalima ambalaže, pa molekule razložene plastike mogu zaprljati eterično ulje.Eterična ulja se pravilno pakuju u tamne staklene bočice, jer se takvim pakovanjem izbegava da usled delovanja svetlosti u uljima dođe do neželjenih hemijskih reakcija.
  3. Pronađite trgovinu sa širokom paletom ponuđenih ulja i edukovanim i susretljivim osobljem.
    Danas postoji sve više trgovina koje nude aromaterapijski materijal, pa je moguće birati i pronaći «svog» distributera eteričnih ulja. Optimalno rešenje je nabavljati eterična ulja u trgovini koja nudi široku paletu eteričnih ulja nekoliko proizvođača i ima kompetentno, aromaterapijski obrazovano osoblje. Na takvom ćete mestu najlakše izabrati ulja koja odgovaraju vašim potrebama, mogućnostima i planiranim načinima primene eteričnih ulja.
  4. Eterična ulja kupujte na mestima gde vam je na raspolaganju paleta s testerima svih ponuđenih ulja.
    Tako ćete imati mogućnost na etiketi potražiti informacije o svakom ulju, pomirisati ulja i razmisliti o izboru.Pažljivo pregledajte paletu! Proverite nema li u njoj ulja kao što su jagoda, kokos ili zelena jabuka. Naime, takva eterična ulja ne postoje! To su mirisna ulja i svaki će korektan distributer jasno istaknuti i odvojiti na svojoj paleti takva ulja (ako ih već nudi) od eteričnih ulja. Ako su mirisna ulja na paleti pomešana s eteričnima, to baš nije neka preporuka o znanju i/ili namerama distributera, pa ne možete biti sigurni što se u ponuđenim bočicama nalazi. U takvom je slučaju bolje potražiti trgovinu s kvalitetnijom ponudom i korektnim pristupom!
  5. Naučite čitati etikete na bočicama.
    Ne dozvolite da vas očaraju lepe, šarene etikete na kojima nema mesta za važne podatke o uljima koja se u bočicama nalaze!
    Etikete odgovornih distributera nude sve potrebne podatke koje trebate znati o nekom ulju. Dakle, na «pristojnoj» etiketi će biti napisano:
  • naziv biljke od koje je dobijeno eterično ulje (npr. ruzmarin)
  • latinsko ime biljke (npr. Rosmarinus officinalis)
  • hemotip, ako postoji (npr. Rosmarinus officinalis, kt. kamfor)
  • način ekstrakcije (npr. destilacija vodenom parom)
  • deo biljke iz koga je ulje dobijeno (npr. nadzemni deo biljke)
  • način uzgoja (npr. konvencionalni uzgoj, organski uzgoj itd.)
  • rok važenja (npr. upotrebiti do 10./2012.)
  • zemlja porekla (npr. Francuska)
  • lot broj (serijski broj koji označava kotao i dokumente s rezultatima analize dotičnog ulja)
  • kontakt proizvođača koji nudi proizvod
  • količina ulja koje se nalazi u bočici (npr. 10 ml)